Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣτερεά Ελλάδα: Η πρώτη περιφέρεια που αναβαθμίζει ενεργειακά και αυτοματοποιεί τον φωτισμό...

Στερεά Ελλάδα: Η πρώτη περιφέρεια που αναβαθμίζει ενεργειακά και αυτοματοποιεί τον φωτισμό στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο

Την ένταξη του έργου ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης του συστήματος φωτισμού στο Εθνικό Δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Πρόκειται για ένα έργο που εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 60%, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και εξοικονόμηση πόρων, με την εγκατάσταση νέων φωτιστικών αλλά και την εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 θα προκηρυχθεί ο δημόσιος διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την εκτέλεση του συνόλου του έργου. Ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 16 εκατ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας 12 έτη.

Ο κ. Μπακογιάννης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του έργου που, όπως είπε, “αποτελεί την αφετηρία για να αλλάξει η νοοτροπία που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται ο φωτισμός στους δρόμους”. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται: α) Η εγκατάσταση νέων φωτιστικών led σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο των κόμβων του Εθνικού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας, β) Η λειτουργία “Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας”, γ) Η εφαρμογή Συστήματος Προληπτικής Συντήρησης (καταγραφή βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, στατιστική παρακολούθηση βλαβών, κατάστασης δικτύου) και δ) Η αξιοποίηση του Συστήματος “Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας”, για την εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων εφαρμογών, που θα συμβάλλουν στη συνολική μείωση του κόστους συντήρησης του Συστήματος και στην επαρκή ασφάλεια των εγκαταστάσεων (Ιστοί, Pillars Φωτισμού, λοιπός εξοπλισμός).

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας από την υλοποίηση του έργου, που οδηγεί αλυσιδωτά σε πολλαπλά οφέλη όπως το οικονομικό, με την μείωση της κατανάλωσης, αλλά και με τη μείωση του κόστους συντήρησης, καθώς η διάρκεια ζωής των φωτιστικών led είναι μεγαλύτερη. Παράλληλα, εξήγησε ότι με την τηλεχειρισμό του συστήματος, δίνεται η δυνατότητα για τον αυτόματο εντοπισμό των βλαβών, της άμεσης παρέμβασης των υπηρεσιών και της καλής συντήρησης ολόκληρου του δικτύου και των εγκαταστάσεών του. Άλλο ένα “όπλο” του συστήματος αυτού, είναι η δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης του φωτισμού (dimmed) για την αυτόματη προσαρμογή του στις καιρικές συνθήκες και την δημιουργία συνθηκών ασφαλούς οδήγησης.

“Αισθάνομαι ότι, με αυτό το έργο, σχίζουμε μία σελίδα από το παρελθόν και την πετάμε στα σκουπίδια. Θα αλλάξουμε, όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο ολόκληρης της Στερεάς. Εφαρμόζουμε ένα πετυχημένο σύστημα που λύνει ένα ουσιαστικό πρόβλημα για πολλές περιφέρειες και δήμους της Ελλάδας. Τον φωτισμό. Καθιστούμε τις μετακινήσεις ασφαλείς και ταυτόχρονα εναρμονιζόμαστε πλήρως με όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Μακάρι, ολόκληρη η χώρα να υιοθετήσει τέτοιες σύγχρονες μεθόδους που, εκτός όλων των άλλων, επιστρέφουν χρήματα στα δημόσια ταμεία” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

 

capital.gr

RELATED ARTICLES