Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτΕ υπέρ κατεδάφισης δύο διατηρητέων στην Πλάκα

ΣτΕ υπέρ κατεδάφισης δύο διατηρητέων στην Πλάκα

Το πράσινο φως για την κατεδάφιση δύο διατηρητέων κτιρίων στην Πλάκα έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα δύο κτίρια, τα μόνα που είχαν απομείνει στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο ήταν διατηρητέα αλλά αποχαρακτηρίστηκαν προκειμένου να συνεχίσει η ανασκαφική έρευνα. Κατά του αποχαρακτηρισμού είχε παρέμβει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) που υπερασπίστηκε τη σημασία της διατήρησης των κτιρίων τα οποία αποτελούν κομμάτια της ιστορίας της πόλης.

Τα δύο κτίρια βρίσκονται επί της οδού Αγίου Φιλίππου 14 και 20 και είχαν χαρακτηριστεί διατηρητέα το 1980. Τον αποχαρακτηρισμό ζήτησε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών που πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή, αποκαλύπτοντας τα κατάλοιπα της Ποικίλης Στοάς του 5ου αιώνα π.Χ., καταστήματα του 5ου π.Χ.- 5ου μ.Χ. αιώνα και άλλα αρχαία κατάλοιπα, μεταξύ των οποίων ο βωμός της Αφροδίτης Ουρανίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τον αποχαρακτηρισμό το 2013, αλλά προσέφυγαν ενάντια στην απόφαση οι ιδιοκτήτες του κτιρίου και η ΕΛΛΕΤ. Με την απόφαση (αρ. 48/2018) το Ε΄ Τμήμα έκρινε ότι συντρέχει εξαιρετικός λόγος να προταχθεί η προστασία των αρχαιοτήτων έναντι της προστασίας των διατηρητέων, όχι μόνο λόγω της σπουδαιότητας των αναμενομένων ευρημάτων, αλλά λόγω της μειωμένης σημασίας των δύο κτιρίων, δεδομένου ότι είναι τα μόνα που έχουν απομείνει στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο.

Επίσης, το ΣτΕ δέχθηκε το επιχείρημα της Αμερικανικής Σχολής, ότι δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική λύση για τη συνέχιση της ανασκαφής με διατήρηση των κτιρίων. «Εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να κατεδαφίζονται τα παλαιά κτίρια της πόλης, γιατί πλήττεται η συνοχή ενός σημαντικού οικιστικού συνόλου όπως είναι η Πλάκα», αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Μιχαήλ από την ΕΛΛΕΤ. «Ελπίζουμε ότι η απόφαση δεν θα χρησιμοποιηθεί ως “προηγούμενο” γιατί τη συνέχιση των αποχαρακτηρισμών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

 

RELATED ARTICLES