Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΣτην ατζέντα ξανά τα μεγάλα αυθαίρετα

Στην ατζέντα ξανά τα μεγάλα αυθαίρετα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί και πάλι η νομιμοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων (χωρίς άδεια ή με μεγάλες οικοδομικές παραβάσεις) αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πλαίσιο δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί –αν, για παράδειγμα, θα επιτραπεί ξανά για όλους ή θα αφορά κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις–, ωστόσο η βασική πρόθεση είναι να λειτουργήσει σε συνδυασμό με την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Επίσης, το υπουργείο συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να εξετάσει το ενδεχόμενο οριζόντιων ρυθμίσεων για τρία βασικά ζητήματα που ήρθαν στο φως με τους δασικούς χάρτες: τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκστάσεις και τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας εκ μέρους του Δημοσίου. Τα περιθώρια είναι περιορισμένα, καθώς το ΣτΕ ακυρώνει τη μια μετά την άλλη τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Περιβάλλοντος, το ζήτημα των εξ ολοκλήρου αυθαιρέτων (χωρίς άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση άνω του 40% της άδειας) απασχολεί εκ νέου τη διοίκηση. Τα αυθαίρετα αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του 1,69 εκατομμυρίου που έχει έως σήμερα δηλωθεί και εκτιμάται ότι ένα σημαντικό μέρος δεν έχει ακόμα «ρυθμιστεί». Η δήλωσή τους προς νομιμοποίηση σταμάτησε τον περασμένο Οκτώβριο, με την εξαίρεση κάποιων περιπτώσεων, όπως τα ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες και τα ακίνητα από κληρονομιά. Το υπουργείο δεν έχει ακόμα καταλήξει αν θα επιτρέψει εκ νέου τη δήλωση όλων των αυθαιρέτων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία ή θα «ανοίξει» μόνο για κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ενα άλλο «καυτό» ζήτημα που το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσπαθήσει να ξανανοίξει αφορά τους δασικούς χάρτες. Όπως έδειξε και η τελευταία ρύθμιση, με την οποία εξαιρέθηκαν (δηλαδή αποχαρακτηρίστηκαν) από τους δασικούς χάρτες μεγάλες εκτάσεις, έτσι και τώρα το υπουργείο υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των δασωθέντων αγρών (χωράφια που εγκαταλείφθηκαν και τώρα φαίνονται στον χάρτη ως δασικά) και των (παράνομα) εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς (λ.χ. για τα χορτολιβαδικά). Πάντως, οι προσφυγές που θα εκδικαστούν στις αρχές Μαρτίου στο ΣτΕ και αφορούν την εν λόγω αναθεώρηση των δασικών χαρτών θα παίξουν κρίσιμο ρόλο ως προς τις υπόλοιπες εξελίξεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES