Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΣτον αέρα αγοροπωλησίες ακινήτων λόγω πολεοδομικών μεταβολών

Στον αέρα αγοροπωλησίες ακινήτων λόγω πολεοδομικών μεταβολών

Σοβαρά προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και επίδοξους αγοραστές προκαλούν οι πολεοδομικές μεταβολές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ετσι σήμερα, συντάσσονται συμβόλαια και μεταβιβάζονται ακίνητα με παλιά τοπογραφικά, τα οποία όμως δεν έχουν συνταχθεί με βάση τις πολεοδομικές μεταβολές που έχουν επέλθει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ακίνητα τα οποία έχουν χάσει την αξία τους, αφού μπορεί να μην οικοδομούνται με τα νέα πολεοδομικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις αγοροπωλησίες πλέον ακινήτων, είναι υποχρεωτική η επισύναψη εξαρτημένου τοπογραφικού στις συμβολαιογραφικές πράξεις καθώς και η βεβαίωση μηχανικού σχετικά με την ύπαρξη ή μη αυθαίρετης κατασκευής εντός του ακινήτου. Η βεβαίωση σύμφωνα με το νόμο έχει ισχύ 2 μηνών, ενώ για το Τοπογραφικό Διάγραμμα, που είναι και το κυριότερο στοιχείο του συμβολαίου, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου έχει γίνει συμβόλαιο του 2017 με τοπογραφικό που συντάχθηκε το 2012, δηλαδή 5 χρόνια πριν ή ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις ( όπου υπάρχει οριζόντια σύσταση κλπ) συμβόλαια με τοπογραφικά 20ετίας και 30ετίας, οι ιδιοκτήτες αγνοούσαν τις πολεοδομικές μεταβολές που έχουν επέλθει και τώρα αδυνατούν να οικοδομήσουν.

Σύμφωνα με τη συνεργάτιδα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κ. Γραμματή Μπακλατζή, τοπογράφο μηχανικό, στη Μαγνησία ιδιαίτερα το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς το Νοέμβριο του 2016 εγκρίθηκε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, το οποίο έφερε σημαντικές αλλαγές στους όρους δόμησης και στην αρτιότητα των οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίου πόλης.

«Στις περισσότερες συνοικίες της πόλης μειώθηκε ο συντελεστής Δόμησης μέχρι και 25 %, καταργήθηκε η δυνατότητα οικοδόμησης αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου που έκτιζαν κατά παρέκκλιση εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό), άλλαξαν σε ορισμένες περιοχές οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Eπίσης εγκρίθηκαν Νέα Πολεοδομικά Σχέδια όπως το ΓΠΣ Αγχιάλου και το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας, τα οποία και αυτά επέφεραν Πολεοδομικές αλλαγές, ενώ αναμένεται άμεσα η δημοσίευση του ΓΠΣ Αλμυρού και ακολουθούν και τα υπόλοιπα 14 ΓΠΣ /ΣΧΟΟΑΠ του Νομού και ακόμη έχουν συνταχθεί διορθωτικές Πράξεις Εφαρμογής που αλλάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εξάλλου, το Φεβρουάριο του 2017 έγινε η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη Μαγνησίας και σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται η μεταβίβαση εκτάσεων που φαίνονται στο χάρτη ως δασικά ενώ επίσης τα τελευταία χρόνια χαράχτηκαν στα παράλια της Μαγνησίας νέοι αιγιαλοί, με αποτέλεσμα τμήματα γηπέδων να είναι δημόσιες εκτάσεις» εξηγεί η κ. Μπακλατζή

«Όλα αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με πολλές τμηματικές Τροποποιήσεις Σχεδίου Πόλης έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει ανασφάλεια στις μεταβιβάσεις που γίνονται με παλιά Τοπογραφικά.

Γι αυτό το λόγο θεωρείται επιτακτική ανάγκη το τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει ένα συμβόλαιο να είναι εξαρτημένο απο το κρατικό δίκτυο συντεταγμένων και επικαιροποιημένο.

Μόνον με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζετε η ιδιοκτησία των πολιτών και θα αποφεύγονται τυχόν προβλήματα, που συνεπάγονται οι αλλαγές των όρων δόμησης και ενδεχομένως δεν επισημαίνονται στο τοπογραφικό λόγω παλαιότητας» καταλήγει η τοπογράφος μηχανικός.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES