Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτον «πάτο» η Ελλάδα για το ευρωπαϊκό real estate με εξαίρεση τα...

Στον «πάτο» η Ελλάδα για το ευρωπαϊκό real estate με εξαίρεση τα ξενοδοχεία

«Όποιος έρχεται τώρα στην Ελλάδα για επενδύσεις, ενδιαφέρεται για τον κλάδο της φιλοξενίας, οπότε του λέμε ότι θα πρέπει να περιμένει στην… ουρά». «Οι επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια στην Ευρώπη κάνουν συμφωνίες στη Νότια Ευρώπη, αλλά, απλά, δεν πάνε στην Ελλάδα- δεν έχουμε ούτε καν εκπροσώπους εκεί».

Αυτές ήταν δύο μόνο από τις δηλώσεις συμβούλων επενδυτών ακινήτων στις συνεντεύξεις που έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας της PricewaterhouseCoopers και του Urban Land Institute για τις «Αναδυόμενες τάσεις στο real estate στην Eυρώπη για το 2018», που αποτυπώνει το διεθνές επενδυτικό κλίμα για τον κλάδο των ακινήτων και τις προοπτικές της κάθε αγοράς για το 2018. Με το …βλέμμα λοιπόν στο 2018, η Αθήνα, βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά στον «πάτο» στο σύνολο των 31 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων που εξετάζονται και συγκεκριμένα στη θέση νούμερο 29, διατηρώντας την κατάταξη της προηγούμενης χρονιάς και δύο μόλις θέσεις πάνω από τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη.

uli2

Η αγορά με τις καλύτερες προοπτικές στο ευρωπαϊκό real estate για το 2018 είναι το Βερολίνο στην πρώτη θέση, και ακολουθούν, ισοβαθμώντας Κοπεγχάγη και Φραγκφούρτη, ενώ το Μόναχο και η Μαδρίτη συμπληρώνουν την πεντάδα.

ULI

Στα  …θετικά της φετινής έρευνας για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση ενός διεθνούς «παίκτη» της αγοράς ότι «η επένδυση στη χώρα δεν θεωρείται τόσο …τρέλα», αφού έστω κι η Ελλάδα βρίσκεται υπό επιτροπεία, σε σχέση με τα δεδομένα ενός χρόνου πίσω, οι συνεντευξιαζόμενοι της έρευνας κρίνουν ότι η πιθανότητα ενός Grexit έχει ξεπεραστεί και το αίσθημα της ασφάλειας έχει βελτιωθεί.

Σημειώνεται εδώ ότι η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται για 15η συνεχή χρονιά, αντικατοπτρίζει τις απόψεις 818 στελεχών της αγοράς ακινήτων από όλη την Ευρώπη, είτε πρόκειται για επενδυτές, είτε για διαχειριστές κεφαλαίων, εκπροσώπους από τον κλάδο της ανάπτυξης, συμβούλους, εταιρειών χρηματοδότησης κ.α..

Για την αγορά της Αθήνας, όπου οι επενδυτικές προοπτικές είναι «μέτριες», οι αναλυτές της PwC και του ULI επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον για την ελληνική πρωτεύουσα έστω και αργά φαίνεται να ενισχύεται και υπάρχουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που μέσα στο 2017 αποφάσισαν να… βάλουν πόδι στη χώρα. Οπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά, ο κλάδος της φιλοξενίας είναι αυτός που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δεν είναι τόσο συνδεδεμένος με την τοπική οικονομία, την ίδια στιγμή που οι αφίξεις εξακολουθούν να βαίνουν αυξανόμενες στην τελευταία τριετία και η χώρα θεωρείται ως ένας από τους πλέον ασφαλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών. Οι αναλυτές των PwC και ULI σημειώνουν ως ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο και τα κινεζικά κεφάλαια που έρθει στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ για τον τομέα των εμπορικών ακινήτων και δη τα εμπορικά κέντρα, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να προσελκύουν funds που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Περισσότερες ευκαιρίες διαφαίνονται στον τομέα των γραφείων, με την Αθήνα να είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πόλεις όπου υπάρχουν ακόμη περιθώρια συμπίεσης των αποδόσεων προς τα κάτω.

Ως «τεράστιος πονοκέφαλος» για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κεφάλαια ύψους 101 δισ. ευρώ να είναι εγκλωβισμένα στα βιβλία των τραπεζών και να αναζητείται λύση, ενώ ο φιλόδοξος στόχος της μείωσης τους κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018 θα δοκιμάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

ULI1

Στα γενικότερα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής έρευνας, αυτό που διαπιστώνεται είναι οι προοπτικές για ένα βελτιωμένο οικονομικό κλίμα το 2018 και ως εκ τούτου μεγαλύτερη ζήτηση από τους υποψήφιους χρήστες- εταιρείες. Η Γερμανία σταθεροποιεί περαιτέρω τη θέση της ως ένα ασφαλές «λιμάνι» για επενδύσεις στο ευρωπαϊκό real estate, ενώ οι συνεντευξιαζόμενοι δείχνουν πιο αισιόδοξοι μετά από αρκετά χρόνια για την πορεία της γαλλικής αγοράς, σε συνέχεια της εκλογής Μακρόν. Δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται και ο γενικευμένος προβληματισμός ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit.

Της Στεφανίας Σούκη

newmoney.gr

RELATED ARTICLES