Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτο ηλεκτρονικό σύστημα «Άτλας» από τον Ιούλιο οι συντάξεις των μηχανικών

Στο ηλεκτρονικό σύστημα «Άτλας» από τον Ιούλιο οι συντάξεις των μηχανικών

Σημαντική μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης προκύπτει από τα στοιχεία των εκθέσεων του υπουργείου Εργασίας για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021.

Το υπουργείο Εργασίας και η ηγεσία του e-ΕΦΚΑ σχεδιάζουν έως το τέλος Ιουλίου να εντάξουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ», τις συντάξεις  γήρατος των μισθωτών (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) και των μηχανικών (πρ. ΤΣΜΕΔΕ), ώστε να εκδίδονται ψηφιακά και χωρίς καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του έτους θα ενταχθούν στο σύστημα οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων.

Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.

«Γκάζι» στις απονομές

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2021 ολοκληρώθηκαν 16.066 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 13.506 τον Φεβρουάριο του 2020 και 9.904 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ακολούθως, τον Μάρτιο του 2021 ολοκληρώθηκαν 19.794 αιτήματα συνταξιοδότησης, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 είχαν ολοκληρωθεί μόλις 8.664 αιτήματα και 10.827 τον Μάρτιο του 2019.

Ωστόσο, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου έφτασαν στις 26.451 σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι (24.420).

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ΕΦΚΑ, για να εξοφληθούν στο σύνολό τους οι 134.288 συντάξεις εν αναμονή, απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 511,73 εκατ. ευρώ.

Συντάξεις Ελλήνων του εξωτερικού

Στο μεταξύ, με τροπολογία που εντάχθηκε εκ των υστέρων στο εργασιακό νομοσχέδιο, θεσπίζεται το «Αναλογιστικό Ισοδύναμο», που αφορά στη ρύθμιση με ενιαίους κανόνες -και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία- της δυνατότητας να μεταφέρονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα από και προς το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, για τους εργαζομένους στα ευρωπαϊκά όργανα ή διεθνείς οργανισμούς, που έχουν καταγράψει χρόνο ασφάλισης και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τις ρυθμίσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση ενός προβλήματος που έμενε ανοιχτό για πάνω από μια πενταετία και είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο ανθρώπους οι οποίοι είχαν εργαστεί, κυρίως, σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και δεν μπορούσαν να μεταφέρουν στο Ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, βάσει των προβλέψεων της ενωσιακής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εργαζομένων αυτής της κατηγορίας είναι περίπου 2.100 και ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις τα πέντε έτη.

insider.gr

 

RELATED ARTICLES