Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτο ναδίρ η ζήτηση τσιμέντου στην ελληνική αγορά

Στο ναδίρ η ζήτηση τσιμέντου στην ελληνική αγορά

Ακόμα χαμηλότερη από το 2016 είναι φέτος η κατανάλωση τσιμέντου στην ελληνική αγορά, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, χωρίς μάλιστα προοπτική διαφοροποίησης.

Οπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της «Τιτάν», η ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων έργων τους πρώτους μήνες του 2017, σε συνδυασμό και με τη γενικευμένη καθήλωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που προκάλεσαν την περαιτέρω υποχώρηση της κατανάλωσης τσιμέντου. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι και το υψηλό ενεργειακό κόστος για τις εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής τσιμέντου κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών της μητρικής Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν υποχώρησε κατά 4,2% σε 125,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, από 18,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα, η εταιρεία ήταν ζημιογόνος, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως των 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 19,1 εκατ. ευρώ κατά το περσινό πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, τα εν λόγω κέρδη του εξαμήνου του 2016 ήταν έκτακτα και οφείλονται στην εισφορά 20,6 εκατ. ευρώ από θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού. Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά έχει πλέον εξελιχθεί σε ήσσονος σημασίας για τον όμιλο. Αλλωστε, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο το 59% του κύκλου εργασιών και το 65% της λειτουργικής κερδοφορίας προήλθαν από τις δραστηριότητες στην αγορά των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα, η διοίκηση της «Τιτάν» επισημαίνει ότι η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο του 2016, καθώς μετά την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, τα επόμενα έργα υποδομών παραμένουν στο στάδιο του σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να στηρίξουν τη ζήτηση δομικών υλικών, τουλάχιστον για το τρέχον έτος. Ταυτόχρονα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή, παρότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους ορισμένα έργα τουριστικού χαρακτήρα.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES