Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτο "ράφι" δόσεις 1,3 δισ. ευρώ για τα κρατικά φέσια προς ιδιώτες

Στο “ράφι” δόσεις 1,3 δισ. ευρώ για τα κρατικά φέσια προς ιδιώτες

Μία πολύ μεγάλη “θηλιά” παραμένει στην αγορά τη στιγμή που… λεφτά υπάρχουν. Ο λόγος για χρηματοδοτήσεις από τον ESM αξίας 1,3 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ” παραμένουν στο “ράφι”, ενώ θα έπρεπε να είχαν διατεθεί ώστε να πληρώσουν τα κρατικά “φέσια” προς ιδιώτες.

Το πιο μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό που έχει δοθεί από τους θεσμούς ως “αντάλλαγμα” για προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, έφτασε στα κρατικά ταμεία σχετικά πρόσφατα, στις 15 Ιουνίου (1 δισ. ευρώ). Ωστόσο, το υπόλοιπο (300 εκατ. ευρώ) του άτυπου “αποθεματικού” (συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ) των υποδόσεων που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου προέρχεται από πληρωμές που έγιναν νωρίτερα, από προηγούμενα “πακέτα”.

Πέφτει ο ρυθμός αποπληρωμής

Συνολικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ (Μάιος 2018) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές γενικά του Δημοσίου (Ταμεία, δήμοι, νοσοκομεία κ.λπ.) προς ιδιώτες φτάνουν στα 2,974 δισ. ευρώ. Το ποσό μειώθηκε λίγο το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μη χάσει την τελευταία δόση (σ.σ. ελήφθη στο παρά… ένα κυριολεκτικά, δηλαδή την ημέρα που έληγε η προθεσμία), αλλά και το υπόλοιπο ποσό είναι υψηλό και νέα χρέη δημιουργούνται.

Τα στοιχεία δείχνουν νέες “γενιές” οφειλών ειδικά από νοσοκομεία, δήμους αλλά και Νομικά Πρόσωπα.

Πλέον, στο ΥΠΟΙΚ επιχειρούν να πληρώσουν όλα τα χρέη μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και να ανακόψουν τη δημιουργία νέων οφειλών βάσει της σχετικής μεταμνημονιακής υποχρέωσης.

Και αυτό ενώ, αφού τελειώσουν τα εναπομείναντα κεφάλαια από τις υποδόσεις, θα πρέπει τα κρατικά φέσια να πληρώνονται αποκλειστικά από τον Προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή με “ιδίους” πόρους (σ.σ. τακτική κρατική επιχορήγηση, έσοδα από εισφορές κ.λπ.)

Η ακτινογραφία των χρεών

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως ύστερα από μία μείωση των κρατικών φεσιών την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 – Δεκεμβρίου 2017 (σ.σ. έπεσαν κατά 2,1 δισ. ευρώ ή 45% τη στιγμή όμως που αποπληρώθηκαν μέσα από τις δόσεις που έλαβαν από τους δανειστές 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μία νέα γενιά οφειλών δημιουργήθηκε), η παραπέρα συρρίκνωσή τους κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Έτσι, στο α’ 5μηνο του 2018, μειώθηκαν μόλις κατά 168 εκατ. ευρώ ή 6,5%.

Η στασιμότητα αυτή παρατηρείται προπαντός στην πορεία μείωσης των ληξιπροθέσμων οφειλών των δήμων και στα Νομικά Πρόσωπα. Στα, δε, φέσια των νοσοκομείων αυξάνονται. Πιο αναλυτικά, τον Μάιο:

– Τα φέσια των Δήμων έφτασαν τα 308 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο πάνω-κάτω επίπεδο κινούνται κατά το τρέχον έτος. Ωστόσο, οι ΟΤΑ είχαν 11,4 εκατ. ευρώ διαθέσιμα από τις αρχές του έτους για την εξόφληση ληξιπροθέσμων. Από αυτά το 4μηνο Ιανουαρίου -Απριλίου 20178, δόθηκαν τα 9,8 εκατ. ευρώ.

– Τα χρέη των Νομικών Προσώπων ανέρχονται σε 368 εκατ. ευρώ, όντας στάσιμα επίσης από τις αρχές του έτους. Τα διαθέσιμα για την εξόφληση των χρεών αυτών από τις αρχές του έτους ανερχόταν σε 7,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι τον Απρίλιο δεν δόθηκε παρά μόνο 1 εκατ. ευρώ.

– Οι υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης έπεσαν τον Μάιο στα 1,079 δισ. ευρώ (σ.σ. από τότε έχουν μειωθεί κοντά στα 850 εκατ. ευρώ). Στο πεδίο αυτό σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, καθώς τον Δεκέμβριο του 2017, τα σχετικά χρέη ανερχόνταν σε 1,514 δισ. ευρώ. Οι ασφαλιστικοί είχαν από τις αρχές του έτους διαθέσιμα 148 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έδωσαν έως τον Απρίλιο τα 123,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες του “Κ” αναφέρουν πως ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ διεκδικούν 100 εκατ. ευρώ από το “αποθεματικό” των 1,3 δισ. ευρώ από τις υποδόσεις για να καταβάλλουν εκκρεμείς κύριες συντάξεις και εφάπαξ.

– Τα φέσια των Νοσοκομείων ανέρχονται σε 495 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 196 εκατ. ευρώ ή σχεδόν 40% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

 

capital.gr

RELATED ARTICLES