Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣτο τραπέζι η μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Στο τραπέζι η μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Τον Ιούνιο αναμένεται να κριθεί η «τύχη» της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020.

Το σενάριο μιας μείωσης της προκαταβολής φόρου που επιβάλλεται με συντελεστή 100%, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε μπει στο συρτάρι του οικονομικού επιτελείου γιατί κρίθηκε ότι θα ευνοούσε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι αυτές που επλήγησαν από την πανδημία και έχουν ίσως μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης, βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων και επανεξετάζεται.  Οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν περί τα τέλη Ιουνίου όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και για τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Το ενδεχόμενο να μειωθεί και φέτος η προκαταβολή φόρου άφησε χθες ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος δήλωσε (Παραπολιτικά FM) ότι «η προκαταβολή φόρου είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε. Άρα είναι ένα θέμα το οποίο εμείς το έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι ένα θέμα το οποίο το αξιολογούμε, είναι ένα θέμα που θέλουμε να το υλοποιήσουμε όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθώ ακόμα γιατί μόλις καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να ενισχύουμε την οικονομία με αύξηση δαπανών άρα μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση ή σχετικά να ισορροπήσει θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σε ότι επιπλέον υλοποιήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι είναι κάτι που δεν εξετάζεται. Όμως στο τραπέζι βρίσκονται στοχευμένες παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα όπως αναφέρει αρμόδιο παράγοντας  δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή, για παράδειγμα, 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5% όπως ίσχυσε πέρυσι. Αντίθετα, θα μπορούσε να εξεταστεί το «κούρεμα» της προκαταβολής για όσους είδαν πέρυσι το τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και στάθηκαν όρθιοι στο τσουνάμι της πανδημίας εμφανίζοντας κέρδη σε σύγκριση με το 2019.

Η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις μετά το ψαλίδι έως 100% ανήλθε σε 1,8 δις ευρώ από 3,34 δις. ευρώ το 2019 δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δις. ευρώ περίπου.

Το δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλούσε μια στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου είναι αισθητά χαμηλότερο φέτος σε σχέση με πέρυσι καθώς η επέλαση της πανδημίας και τα δυο lockdowns έπληξαν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Και αυτό γιατί, ο αριθμός των επαγγελματιών που θα εμφανίσουν  ζημιές θα είναι μεγαλύτερος ενώ θα υπάρξει υποχώρηση των κερδών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την προκαταβολή φόρου.

Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις όχι απλώς δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά θα καταγράψουν ζημίες, με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθούν ούτε με φόρο εισοδήματος αλλά ούτε και με προκαταβολή  φόρου.  Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι οριστικές αποφάσεις για την προκαταβολή φόρου θα ληφθούν στις αρχές του καλοκαιριού ενώ μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα για την προθεσμία υποβολής τους, τις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, την έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του εκκαθαριστικού, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα τεκμήρια.

insider.gr

RELATED ARTICLES