Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΣτο φουλ οι ανακαινίσεις κατοικιών, παρά τη ραγδαία αύξηση των οικοδομικών υλικών

Στο φουλ οι ανακαινίσεις κατοικιών, παρά τη ραγδαία αύξηση των οικοδομικών υλικών

Σπεύδουν να προλάβουν τον «ενεργειακό» χειμώνα, αλλάζοντας τους εσωτερικούς χώρους.

Στο φουλ βρίσκονται οι ανακαινίσεις κατοικιών στον Βόλο, με τους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε επιδιορθώσεις, που εστιάζονται κυρίως στη θωράκιση των ακινήτων ενόψει του «ενεργειακού» χειμώνα. Συγκριτικά με πέρυσι το κόστος ανακαίνισης είναι ακριβότερο κατά τουλάχιστον 30% εξαιτίας των αυξήσεων στα οικοδομικά υλικά και όχι μόνο.

Όμως, μολονότι οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» σημαντικά εξαιτίας των ανατιμήσεων, οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να «αναπροσαρμόσουν» τα σπίτια τους πριν πιάσει ο χειμώνας και «τρέχουν και δεν φτάνουν».

Στο πλαίσιο των ανακαινίσεων πρωτίστως περιλαμβάνονται αλλαγές σε συστήματα θέρμανσης (επιδαπέδια συστήματα κ.α.), τοποθέτηση τζακιών, ελαιοχρωματισμοί εσωτερικοί και εξωτερικοί κ.λπ.

Οι ανακαινίσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στον κλάδο των οικοδόμων, αλλά και σε μία σειρά από συναφή επαγγέλματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από την οικοδομή και μάλιστα σε μία περίοδο που η κάμψη είναι εμφανής εξαιτίας της αύξησης των πρώτων υλών.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Κώστας Σιάρρας ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επιβεβαίωσε ότι πράγματι από τις αρχές του καλοκαιριού και έως τώρα αρκετοί εργατοτεχνίτες έχουν εξασφαλίσει μεροκάματο αναλαμβάνοντας ανακαινίσεις κατοικιών. Όπως λέει οι προσφορές που δίνουν για να τις αναλάβουν είναι δελεαστικές και αυτό είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς και οι ίδιοι εξασφαλίζουν δουλειά, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις υποδομές στα ακίνητά τους σε τιμές συμφέρουσες.

«Τα μεροκάματα δεν είναι απλησίαστα για όποιον θέλει να κάνει μία ανακαίνιση. Εκεί που ενδεχομένως εντοπίζεται το πρόβλημα είναι στα οικοδομικά υλικά τα οποία από τον περυσινό χειμώνα μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα η οικοδομή να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Το περιθώριο κέρδους ειδικά στις ανακαινίσεις για τους επαγγελματίες δεν είναι σημαντικό. Ειδικά όταν υπάρχουν αναπροσαρμογές στις τιμές υλικών, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

«Στην πλειονότητα των υλικών σημειώθηκαν ανατιμήσεις άνω του 40% σε διάστημα ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με πέρυσι μία ανακαίνιση μπορεί να είναι ακριβότερη φέτος μέχρι και 2.000 ευρώ. Ωστόσο όλοι προσπαθούν να περιορίσουν το κέρδος τους, ώστε να έχουν δουλειά», εκτίμησε ο κ. Σιάρρας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES