Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΣτο 50% των αυθαιρέτων δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης

Στο 50% των αυθαιρέτων δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης

αυθαιρετα2Η αλλαγή του νόμου που αφορά στα αυθαίρετα κτίσματα είναι μέσα στα σχέδια της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Σύμφωνα με τον Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Τσιρώνη στα άμεσα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται η επαναχάραξη του νόμου 4178 που αφορά στα αυθαίρετα.

Πριν «φύγει» το 2014 ο τότε αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς είχε υπογράψει παράταση ενός έτους για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων η οποία λήγει στις 8 Φεβρουαρίου του 2016. Σημειώνεται ότι σε όλη την περίοδο της παράτασης, δηλαδή από τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται.
Παράλληλα, με την τότε υπουργική απόφαση ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου.
Με αυτή τη ρύθμιση, πολίτες και μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα τη δήλωση υπαγωγής και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των ειδικών προστίμων, αλλά να υποβάλλουν τα συμπληρωματικά στοιχεία – και κυρίως τα σχέδια που απαιτούνται – μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2018.
Η απόφαση δεν αφορά την κατηγορία 3 του νόμου 4178 σχετικά με μικρές αυθαιρεσίες, όσες, δηλαδή, δεν αυξάνουν τον όγκο και την επιφάνεια του κτίσματος, καθώς για αυτές δεν υφίσταται καταληκτική προθεσμία υπαγωγής.
Το 50% των αυθαιρέτων δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία
Μέχρι το τέλος του 2014 είχαν δηλωθεί πάνω από 806.000 αυθαίρετα κτίσματα ή κτίσματα με αυθαιρεσίες. Όπως εκτιμά η νέα ηγεσία του υπουργείου το 50% από τα κτίσματα που έχουν διαπιστώσει οι αρχές ότι υπάρχουν δεν έχει μπει στη διαδικασία της νομιμοποίησης, ενώ από αυτά που έχουν ήδη μπει το 20% βρίσκεται μόνο στη δεύτερη φάση και το 30% ακόμη στην πρώτη φάση.
RELATED ARTICLES