Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣτο Project της Τήλου το πρώτο βραβείο από τα EU Sustainable Energy...

Στο Project της Τήλου το πρώτο βραβείο από τα EU Sustainable Energy Awards

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Ενεργειακά Νησιά” των βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας της ΕΕ (EU Sustainable Energy Awards), καθώς και το βραβείο κοινού, κέρδισε το πρότυπο ερευνητικό project στο νησί της Τήλου, TILOS – Horizon 2020.

Η Τήλος, ένα νησί με 800 κατοίκους περίπου, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης ενός πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλόδοξου σχεδίου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.
Το καινοτόμο υβριδικό σύστημα συνδυάζει τεχνολογίες παραγωγής (ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο) και αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), και είναι το πρώτο του είδους που υλοποιείται στη Μεσόγειο.

Για το πρόγραμμα αυτό, που αναμένεται συνολικά να κοστίσει περί τα 16 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 13 εκατ. περίπου να προέρχονται από προγράμματα της Ε, η Τήλος προτάθηκε για τη βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο έργο  συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Tεχνολογικου Tομέα, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχει η συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της Eunice, της Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

energia.gr

RELATED ARTICLES