Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣυμμαχία 36 χωρών για τη γεωθερμική ενέργεια

Συμμαχία 36 χωρών για τη γεωθερμική ενέργεια

geothermal-energΕκπρόσωποι 36 χωρών ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (7/12/15) την επίσημη έναρξη μιας πρωτοβουλίας για την προώθηση της γεωθερμικής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ως μία καθαρότερη εναλλακτική για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Η Παγκόσμια Γεωθερμική Συμμαχία, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι, έχει ως στόχο τον εξαπλασιασμό της γεωθερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τον τριπλασιασμό της θέρμανσης από γεωθερμικές πηγές έως το 2030.

Το μερίδιο της γεωθερμικής ενέργειας αυξάνεται σήμερα με ρυθμό τρία έως τέσσερα τοις εκατό ανά έτος, παρέχοντας 12 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τα 100 γιγαβάτ. Εξάλλου, μόνο 24 από τις 90 χώρες με γεωθερμικό δυναμικό αξιοποιούν πραγματικά τον πόρο.

Γεωθερμική ενέργεια είναι η φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το εσωτερικό προς την επιφάνεια, και η οποία αξιοποιείται πραγματοποιώντας γεώτρηση σε θερμά πετρώματα και χρησιμοποιώντας στη συνέχεια το θερμό νερό για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή την παροχή θέρμανσης.

Εκτός από βιώσιμη, η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται εξαιρετικά καθαρή, καθώς η διαδικασία απαιτεί πολύ χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι το υψηλό κόστος των γεωτρήσεων και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την φάση της εξερεύνησης.

Στόχος της συμμαχίας, η ίδρυση της οποίας δρομολογήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2014 σε διάσκεψη του ΟΗΕ, είναι να ξεπεραστεί η «πολιτική αβεβαιότητα» σχετικά με τη γεωθερμική ενέργεια.

Τα μέλη της συμμαχίας περιλαμβάνουν χώρες από τις περιοχές με το μεγαλύτερο γεωθερμικό δυναμικό στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπως η Κένυα, η Τανζανία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Γουατεμάλα.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

RELATED ARTICLES