Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΤέσσερα μέτρα για την κινητοποίηση επενδύσεων στον κτιριακό τομέα

Τέσσερα μέτρα για την κινητοποίηση επενδύσεων στον κτιριακό τομέα

Τέσσερα μέτρα και δράσεις για την κινητοποίηση  επενδύσεων σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας και μετατροπής τους σε σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, ανακοίνωσε χθες σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, άμεσα θα προχωρήσει η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) προκειμένου να ενσωματώσει νέες τεχνικές προδιαγραφές και μεθοδολογίες. Παράλληλα, στα δημόσια κτίρια θα γίνει αναβάθμιση του ρόλου του Ενεργειακού Υπεύθυνου και εφαρμογή του συστήματος ISO για την ενεργειακή διαχείριση. Τέλος, θα εκπονηθεί σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, το σχετικό σχέδιο αναμένεται ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα πάντα με την ίδια προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα είναι η ανάπτυξη ενός ειδικού προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης αποκλειστικά για τα φτωχά ενεργειακά νοικοκυριά.

Παράλληλα, ήδη τρέχει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, και προχωρά το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια της γενικής κυβέρνησης μέσω της χορήγησης επενδυτικών δανείων. Ταυτόχρονα προβλέπεται υλοποίηση παρεμβάσεων από Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης.

Επίσης, έχουν σχεδιαστεί  διαγωνιστικές διαδικασίες για  επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι ο τριτογενής και ο βιομηχανικός τομέας.  Ακόμη, έχει προβλεφθεί καθεστώς που θα υποχρεώνει τους διαχειριστές δικτύων, τους προμηθευτές ενέργειας κ.ά. σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας έως και 20%.

Ένα νέο Ταμείο για χρηματοδοτήσεις

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδιάζεται ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση νέων, καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Επίσης, η κ. Σδούκου έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο ξεκίνησε στα τέλη καλοκαιριού και ήδη, όπως σημείωσε έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, με ταξινομήσεις πληθώρας ηλεκτρικών οχημάτων εντός μόλις ενός 6μηνου.  Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα, η κυβέρνηση έχει θέσει την ενεργειακή αποδοτικότητα πολύ ψηλά στην  ενεργειακή ατζέντα γεγονός που αποτυπώνεται και στο ότι σχετικές πράσινες δράσεις έχουν  συμπεριληφθεί για χρηματοδότηση στο προσχέδιο δράσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την πρόταση να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Οι δράσεις εξοικονόμησης, όπως ανέφερε η κ. Σδούκου θα στηρίξουν την επανεκκίνηση της οικονομίας  καθώς θα οδηγήσουν σε κινητοποίηση και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδύσεων σε κτιριακές υποδομές τονώνοντας και τον κατασκευαστικό κλάδο ενώ, μεταξύ άλλων θα διατηρήσουν θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν νέες.

insider.gr

RELATED ARTICLES