Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤα ελληνικά startups «οδηγούν» τους τουρίστες

Τα ελληνικά startups «οδηγούν» τους τουρίστες

start upΤο Διαδίκτυο αποτελεί πλέον απαραίτητο σύντροφο οποιουδήποτε ταξιδιώτη, καθώς μπορεί να προσφέρει έναν τεράστιο όγκο χρήσιμων πληροφοριών πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Είτε πρόκειται για ταξίδι για λόγους ψυχαγωγίας και ξεκούρασης είτε για επαγγελματικό ταξίδι.

Παράλληλα, όμως, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές υπηρεσίες και εφαρμογές που βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ταξιδιωτική εμπειρία. Και το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι πως στη συγκεκριμένη αγορά έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται με αρκετή επιτυχία πολλές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Επιλέγοντας προορισμό

Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι πως υπάρχουν ήδη αρκετές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως startups, έχουν όμως καταφέρει να εδραιωθούν ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, στον τομέα των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων. Οι πιο μεγάλες εταιρείες σε αυτό τον κλάδο είναι η Airfasttickets, η E-Travel (PameDiakopes), η TravelPlanet 24 και η Airtickets, οι οποίες εκτιμάται πως το 2013 διαχειρίστηκαν κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων συνολικής αξίας στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ! Σημειωτέον πως οι ελληνικές εταιρείες παρουσιάζουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι μέσα στις 20 κορυφαίες της Ευρώπης και η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί ως η Silicon Valley όσον αφορά τις online αεροπορικές κρατήσεις.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πού θέλει να περάσει τις διακοπές του; Είτε γιατί δεν ξέρει αν τα χρήματα που διαθέτει είναι αρκετά είτε γιατί θέλει να δοκιμάσει κάτι νέο που να του ταιριάζει. Εκεί, δύο ελληνικές startups προσπαθούν να δώσουν απάντηση.

Η μία είναι το Captainwise.com, ένα startup που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της υπηρεσίας, η οποία παρέχεται δωρεάν, να αναφέρουν απλά το ποσό που διαθέτουν για διακοπές και το χρονικό διάστημα που θα επιθυμούσαν να ταξιδέψουν και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να έχουν μία λίστα με τους πιθανούς προορισμούς με βάση τα δεδομένα που έχουν δώσει. Κάθε πρόταση περιλαμβάνει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και του κόστους της διαμονής, ενώ για κάθε προορισμό υπάρχουν πολλαπλές προτάσεις. Σε πρωτη φάση, η υπηρεσία παρέχεται για την αναζήτηση προόρισμών παγκοσμίως από την πόλη της Αθήνας. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν προσθήκες νέων πόλεων από την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Η δεύτερη πρόταση είναι το Travelmyth (www.travelmyth.com), το οποίο είναι προς το παρόν σε δοκιμαστική έκδοση. Στην προκειμένη περίπτωση, οι προτάσεις γίνονται με βάση προκαθορισμένα προφίλ από τα οποία επιλέγει ο επισκέπτης.

Για όσους πάντως θέλουν να ψάξουν λίγο ποια ελληνική παραλία θα επιλέξουν το φετινό καλοκαίρι αξίζει σε μερικές ημέρες να επισκεφτούν την πλατφόρμα Tripinview (www.tripinview.com) της Geotag Aeroview με αεροφωτογραφίες όλων των ελληνικών ακτών αλλά και πληροφορίες για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά σε αυτές.

Κρατήσεις σκαφών
Για όσους προτιμούν τη θάλασσα και θέλουν να τολμήσουν την ενοικίαση ενός σκάφους, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν το Incrediblue (www.incrediblue.com), το οποίο προσφέρει έναν ολοκληρωμένο συνάμα απλό τρόπο ενοικίασης σκάφους μέσω του Διαδικτύου. Από τη μία υπάρχουν οι ιδιοκτήτες που μπορούν να παρουσιάσουν τα σκάφη τους, ενώ από την άλλη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να ενοικιάσουν απευθείας το ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος της επιλογής τους σε λίγα βήματα.

Μάθετε τα κρυμμένα μυστικά μίας περιοχής
Οι εφαρμογές που σας φέρνουν σε επαφή με τους ντόπιους στον προορισμό σας. Ανακαλύψτε τα εστιατόρια, τα μπαρ και άλλα μέρη διασκέδασης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ταξιδιώτες είναι ότι όταν επισκέπτονται ένα μέρος για πρώτη φορά δεν μπορούν να ξέρουν όλα τα «μυστικά» που υπάρχουν στην περιοχή που επισκέπτονται. “Μυστικά” που συνήθως ξέρουν καλύτερα οι ντόπιοι.

Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι η χρήση δύο εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές startups και πιο συγκεκριμένα από τη Locish και τη Dopios, οι οποίες, μάλιστα, ετοιμάζονται πλέον να ανοίξουν τα φτερά τους για το εξωτερικό.

Το Locish (www.locish.com) ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο με σκοπό να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν ωραία εστιατόρια, μπαρ και άλλα μέρη διασκέδασης με τη βοήθεια των κατοίκων της πόλης. Ωστόσο, έγινε γρήγορα σαφές ότι δεν ήταν μόνο οι ταξιδιώτες, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι, που αναζητούσαν καινούργια μέρη (εστιατόρια, cafes, bars, clubs) μέσα στην πόλη τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ομάδα του Locish ετοιμάζει τη νέα έκδοση και πλέον το app αφορά μια διευρυμένη κοινότητα χρηστών, που δεν περιορίζεται μόνο στο ταξιδιωτικό κοινό. Η νέα βελτιωμένη έκδοση του Locish πρόκειται να λανσαριστεί τον Μάιο στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Το Dopios (www.dopios.com) είναι μία πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή ντόπιους με ταξιδιώτες προκειμένου οι πρώτοι να λειτουργήσουν ως ιδιωτικοί ξεναγοί για τους δεύτερους. Προς το παρόν, έχει ξεκινήσει με την Αθήνα, αλλά στα πλάνα είναι η επέκταση και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Εφαρμογές για ξενοδοχεία
Παράλληλα, υπάρχουν και startups που απευθύνονται σε ξενοδοχεία προκειμένου να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την πελατεία τους. Ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η Offerial (www.offerial.com) που προσφέρει σε ένα ξενοδοχείο που θα επιλέξει τη λύση της, τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των επισκεπτών της ιστοσελίδας του, οι οποίοι προχωρούν τελικώς σε κράτηση μέσα από το site του ξενοδοχείου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ειδικών προσφορών που είναι προσαρμοσμένες στον κάθε επισκέπτη και μπορούν να περιλαμβάνουν μία σειρά από υπηρεσίες που προσφέρει το ξενοδοχείο.

Επίσης, υπάρχει η Discoveroom, μία startup που έχει αναπτύξει μία εφαρμογή για Android συσκευές που κάνει εφικτή την εύκολη και γρήγορη διαχείριση ενός μικρού καταλύματος μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο.

Του Δημήτρη Μαλλά

Πηγή:imerisia.gr

RELATED ARTICLES