Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤα επαγγέλματα που ανοίγουν

Τα επαγγέλματα που ανοίγουν

19symbolaiaΗ κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει όλες τις εκκρεμότητες της εργαλειοθήκης Νο 1 του ΟΟΣΑ (τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας συμπεριφοράς για παραδοσιακά τρόφιμα), αλλά και μεταρρυθμίσεις της δεύτερης εργαλειοθήκης.

Την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχε προτείνει ο ΟΟΣΑ με την πρώτη εργαλειοθήκη του (toolkit), οι οποίες είτε δεν εφαρμόσθηκαν καθόλου είτε εφαρμόσθηκαν πλημμελώς, συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση στον μαραθώνιο των συζητήσεων που ολοκληρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων όπως και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους στο οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, τις άδειες των φαρμακείων, το καθεστώς πώλησης του γάλακτος και του άρτου, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που είναι κρίσιμα από μακροοικονομική άποψη (όπως οι θαλάσσιες μεταφορές).

Επίσης, σε ό,τι αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ Νο 2, η οποία αφορά τον κλάδο των ποτών και των προϊόντων πετρελαίου, θα συμπεριληφθεί και ο κλάδος της μεταποίησης στις προαπαιτούμενες δράσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις της να προχωρήσει σειρά μεταρρυθμίσεων με βάση τις εντολές του ΟΟΣΑ αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αν και διατηρούσε, σε επίπεδο non paper τουλάχιστον, τις κόκκινες γραμμές στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, στα ΜΗΣΥΦΑ, στο ψωμί αλλά και στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» το οποίο υπερψήφισαν 251 βουλευτές, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει όλες τις εκκρεμείς προτάσεις της εργαλειοθήκης Νο 1 του ΟΟΣΑ, αρχίζοντας από τα τουριστικά λεωφορεία, τις άδειες φορτηγών, τον κώδικα συμπεριφοράς για τα παραδοσιακά τρόφιμα, τα δομικά υλικά, ενώ συμφωνεί να προχωρήσει και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη No2 του ΟΟΣΑ για τον κλάδο των ποτών και των προϊόντων πετρελαίου.

«Ναι» έχει πει η κυβέρνηση και στην προώθηση του ανταγωνισμού, με την τεχνική υποστήριξη του ΟΟΣΑ, για το χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα μέσα ενημέρωσης. Επίσης η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και συγκεκριμένα των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών, ενώ έχει δεσμευτεί για την κατάργηση των μη ανταποδοτικών τελών.

«Ναι» λέει, επίσης, στη μείωση της γραφειοκρατίας, κι έχει συνταχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί κατά καιρούς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με όσα προέβλεπαν στο παρελθόν προτάσεις τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και του ΟΟΣΑ. Δηλαδή τάσσεται υπέρ μιας πιο ευέλικτης, άμεσης και εύκολης αδειοδότησης των επενδύσεων, της μείωσης της διοικητικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων αλλά και της χαλάρωσης των απαιτήσεων αδειοδότησης.

 

Πηγή:euro2day.gr/Αλεξάνδρα Γκίτση

RELATED ARTICLES