Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚτηματολόγιοΤα «Κόκκινα δάνεια» και η διαμάχη Υποθηκοφυλακείων – Κτηματολογίου.

Τα «Κόκκινα δάνεια» και η διαμάχη Υποθηκοφυλακείων – Κτηματολογίου.

Η ανοιχτή διαμάχη, μεταξύ Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείων είναι η πραγματική αιτία, για την οποία με διυπουργική απόφαση καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία, για την υποβολή αίτησης προστασίας πρώτης κατοικίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης από τους πολίτες πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

-«Η εν λόγω απόφαση, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του, αναμένεται να μειώσει το γραφειοκρατικό κόστος και να δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης για την αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων ευάλωτων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ελάχιστες αιτήσεις από αυτές που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση έχουν διεκπεραιωθεί».

Οι τράπεζες

Σημειώνεται ωστόσο ότι η σχετική υποχρέωση μεταβιβάζεται στις τράπεζες, οι οποίες αναλαμβάνουν οι ίδιες πλέον να αναζητούν το πιστοποιητικό βαρών από το Υποθηκοφυλακείο, ως απαραίτητο στοιχείο για την ολοκλήρωση των σχετικών ρυθμίσεων, προς τους οφειλέτες. Πράγμα που δημιουργεί ερωτηματικά εάν οι τράπεζες με τη σειρά τους θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια, που οδηγούν στις μεγάλες καθυστερήσεις έκδοσης πιστοποιητικών βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία.

Αντίδραση

Η νέα ρύθμιση διευκόλυνσης των πολιτών σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έγινε επειδή διαπιστώθηκε πως οι υποθηκοφύλακες, ως αντίδραση στην ένταξή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τις αρχές του χρόνου, καθυστερούσαν να εκδώσουν τα εν λόγω πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μην μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι από τους 16.562 δανειολήπτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία  έχουν υποβάλλει αίτηση μόνο δύο!

Η διαμάχη

Σημειώνεται ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων και  να μεταφερθούν όσοι εργάζονται σε αυτά στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο

Η διαδικασία  μετάβασης έχει ξεκινήσει  ώστε σταδιακά μέχρι το 2010-21 να κλείσουν τα 394 υποθηκοφυλακεία και να  υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία με 17 κτηματολογικά γραφεία και 69 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα.

Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των συλλογικών φορέων τους αντιδρούν και από τις αρχές του χρόνου βρίσκονται σε «λευκή απεργία διαρκείας». Παράλληλα έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη ανοίγοντας μέτωπο κατά της εταιρίας του Κτηματολογίου, ενώ εκκρεμούν τελικές αποφάσεις σε προσφυγή τους, με την οποία ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4512/17, που οδηγεί στην κατάργηση των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλάκων και την ένταξή τους στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Του Αργύρη Δεμερτζή

ecopress.gr

RELATED ARTICLES