Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΤα 7 + 1 βήματα για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας ή τη...

Τα 7 + 1 βήματα για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας ή τη συμμετοχή σε υφιστάμενη – Πρακτικός οδηγός από την Greenpeace

Έναν πρακτικό οδηγό με τα απαραίτητα βήματα – 8 στο σύνολο – για την ίδρυση μιας ενεργειακής κοινότητας ή για την συμμετοχή σε μια υφιστάμενη δημοσίευσε η Greenpeace.

Όπως υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση “η πραγματικότητα είναι πως είναι αρκετά αυτά που οι πολίτες δεν γνωρίζουν για τις ενεργειακές κοινότητες, γι’ αυτό και οι απορίες είναι πολλές”.

Από την άποψη αυτή, η Greenpeace, εγκαινιάζοντας αυτόν τον οδηγό, επιχειρεί να καλύψει το κενό και να συγκεντρώσει σε έναν οδηγό όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την συμμετοχή σε μια ενεργειακή κοινότητα.

Στον οδηγό οι απαραίτητες ενέργειες αναλύονται βήμα-βήμα:

Το πρώτο είναι να βρεις τι είδους κοινότητα θέλεις να φτιάξεις (ή να συμμετέχεις) και πού, με ποιους θέλεις να προχωρήσεις, τι θέλετε να πετύχετε και πώς θα εξηγήσετε το όραμά σας και στην τοπική κοινότητα.

Στο δεύτερο, κοιτάς τα νομικά θέματα και προετοιμάζεις το καταστατικό. Η διαδικασία έχει και αυτά τα πιο τεχνικά κομμάτια, όμως σου προτείνουμε να συμβουλευτείς έναν ειδικό ώστε να έχεις όλη τη βοήθεια που χρειάζεσαι.

Στο τρίτο βήμα, καταθέτεις τα χαρτιά σου! Είναι ένα σημαντικό στάδιο όπου η ενεργειακή κοινότητα αποκτά οντότητα και επίσημα, και μπαίνει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Στο τέταρτο, τα θέματα αφορούν κυρίως τη διαχείριση και τη διοίκηση της κοινότητάς σου: η πρώτη γενική συνέλευση, οι πρώτες εκλογές και ο ορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στα βήματα 5 και 6, αιτείσαι και παίρνεις ΑΦΜ για την ενεργειακή κοινότητα, δηλώνεις τη Νόμιμη Έδρα και φτιάχνεις τη σφραγίδα της.

Στο έβδομο βήμα, ώρα να πας στην τράπεζα για να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό για την κοινότητά σου, με τα δικαιολογητικά που θα σου ζητηθούν.

Τέλος, στο βήμα 8, γίνεται η κατάθεση της συνεταιριστικής μερίδας από τα υπάρχοντα μέλη και η ομάδα σου είναι έτοιμη για δράση. Ο συνεταιρισμός μπορεί να αρχίσει τη λειτουργία του και να βρει νέα μέλη να συμμετάσχουν ή να επενδύσουν στην κοινότητα. Καλή αρχή!

energypress.gr

 

RELATED ARTICLES