Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤΕΕ Αιτωλ/νίας: Προτάσεις και θέσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και το ΤΣΜΕΔΕ

ΤΕΕ Αιτωλ/νίας: Προτάσεις και θέσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και το ΤΣΜΕΔΕ

teeait

Αναλυτικά η απόφαση της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

«Το ζήτημα του ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια, κυρίως με την έναρξη της κρίσης, δαμόκλειο σπάθη για όλους τους μηχανικούς με συνέπειες όπως:

o   Αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών από τους συναδέλφους, λόγω της συρρίκνωσης του αντικειμένου δραστηριότητας, γεγονός το οποίο δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο.

o   Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα των κατασχέσεων.

o   Στερεί από τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους ακόμα και την στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη που παρέχει η πολιτεία.

o   Οι διαγραφές μελών μας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας, όπως επίσης κι η μη εγγραφή νέων μελών. Πολλοί συνάδελφοί μας, κυρίως νέοι, έχουν μεταναστεύσει σε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, κι όχι μόνο, με σκοπό την εργασία.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην αύξηση των εισφορών, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ. Έτσι λοιπόν όλοι οι συνάδελφοι θα είναι πλέον αντιμέτωποι με την εφαρμογή ενός νόμου (Ν. 3986/2011) που θα τους υποχρεώνει να καταβάλουν 8 εξάμηνα αναδρομικά.

Με αφορμή λοιπόν και την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής του ΤΕΕ για το θέμα του Ταμείου (Απόφαση 117/2015-3-13), η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ- Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας  προτείνει τις παρακάτω παρεμβάσεις που  είναι ικανές για τη βιωσιμότητα του ταμείου και την επιβίωση των μηχανικών:

1.    Κατάργηση των διατάξεων του Νόμου 3986/2011, άρθρο 44, §14 και 15, τυπικά από την ημερομηνία ισχύος του

Με το παραπάνω επιβλήθηκαν παράλογες αυξήσεις εισφορών.

2.     Διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου υγείας για το χρονικό διάστημα που κάποιος δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμερος

Αποτελεί αντίφαση το γεγονός ότι ζητείται η καταβολή προσαυξημένων εισφορών για παροχές που δεν δόθηκαν ποτέ.

3.    Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας ανεξαρτήτως χρόνου και κατάργηση της πρόβλεψης για μετάβαση στην επόμενη κατηγορία ανεξαρτήτως χρόνου.

Επιλέγοντας κάποιος την 1η κατηγορία τουλάχιστον θα παραμείνουν οι εισφορές του στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την επιβολή των αυξήσεων.

Ζητούμε επίσης την άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής μετάβασης ανά 3ετία σε άλλη κατηγορία.

4.    Διαχωρισμός εισφορών Ιατροφαρμακευτικής  Περίθαλψης και δυνατότητα αναστολής πληρωμής εισφορών πλην της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για ασφαλισμένους με χαμηλό εισόδημα και για ορισμένο χρονικό διάστημα με δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου αυτού στο μέλλον

Θα αποτελέσει βάλσαμο για πολλούς συναδέλφους που την περίοδο που διανύουμε δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Με μικρότερο κόστος θα καλύψουν την οικογένειά τους.

Επίσης να γίνει άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας με ταυτόχρονη μείωση του ποσού που αναλογεί στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη σε χαμηλότερα επίπεδα (προτείνονται τα επίπεδα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ). Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε περισσότερα για ίδιες παροχές απ ΄ ότι οι ασφαλισμένοι άλλων ταμείων.

5.    Ενεργοποίηση κλάδου προνοιακών παροχών και απόδοση του πόρου υπέρ ΟΑΕΔ στο νέο κλάδο

6.    Να γίνει εξίσωση εισφορών μισθωτών μηχανικών στα επίπεδα των άλλων ταμείων.

7.    Θεσμοθέτηση προαιρετικής συμμετοχής στην ειδική προσαύξηση (για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους) 

Είναι απαραίτητη αυτή η θεσμοθέτηση, διότι οι συνάδελφοι που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1993 βιώνουν αυτή την στιγμή την αδικία της αυξημένης επιβάρυνσης ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

8.    Ρεαλιστικό πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς σύνδεση αυτής με την υποχρέωση εξόφλησης των τρεχουσών οφειλών.

Σημαντική παρέμβαση που θα προσδώσει ευελιξία κι ανάσα σε πολλούς συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Η ρύθμιση των οφειλών αυτών να γίνεται χωρίς προαπαιτούμενα και να θεσπιστεί κατώτατο όριο υποχρεωτικής καταβολής. Η αποπληρωμή να γίνεται χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

9.    Απεμπλοκή του Ταμείου μας από το ΚΕΑΟ (Κέντρο   Είσπραξης Ασφαλτικών Οφειλών) για την αυτασφάλιση.

Να μην αποστέλλεται Πράξη Βεβαίωσης  Οφειλής από το ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ για κανέναν συνάδελφο για τις οφειλές που  αναφέρονται στο διάστημα από το 2010 έως και σήμερα.

10.  Απόσυρση της ονομαστικής κατάστασης οφειλετών του ταμείου από τις εκάστοτε ΔΟΥ.

11.  Ενίσχυση και μεγαλύτερη νομική κατοχύρωση της εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ.

12.   Άμεση επιστροφή του αποθεματικού του ταμείου που απωλέσθηκε από το PSI.

13.  Άμεση καταβολή του ποσού που οφείλει το Ελληνικό Κράτος στο Ταμείο μας από την τριμερή χρηματοδότηση (Ν. 2984/92) 

14.  Να μην γίνει χρήση του αποθεματικού του ταμείου μας για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέραν του σκοπού, για τον οποίο υπάρχει και έχει δημιουργηθεί με αποκλειστικά δικά μας χρήματα.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις θα γίνουν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του ταμείου και της επιβίωσης των μηχανικών ώστε επανεξετάζοντας συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΣΜΕΔΕ να εξασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω  απαιτούμε  την παύση της ποινικής δίωξης εις βάρος των μελών της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του ΤΕΕ που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ, η οποία ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ενάντια στις συλλογικές προσπάθειες των μηχανικών που μάχονται για την αποφυγή της καταστροφής του Ταμείου και του Επαγγέλματός τους.

Στη συνάντηση Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης κύριο Ρωμανιά την 28/3/2015 υπήρξαν αναφορές σε ζητήματα του ασφαλιστικού και την αναγκαιότητα αναμόρφωσής του, όμως οι αναφορές αυτές ήταν γενικόλογες και χωρίς χρονικό ορίζοντα. Ελπίζουμε η δέσμευση του Γ.Γ. για πρωτοβουλίες να γίνει πράξη και να ικανοποιηθούν σύντομα τα δίκαια αιτήματά μας σε σχέση με το ΤΣΜΕΔΕ.

Σε περίπτωση που η εδώ και χρόνια υπαρκτή αδιαφορία εκ μέρους της πολιτείας συνεχιστεί θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα πιο δυναμικής αντίδρασής μας σε όλα τα επίπεδα.»

 

Πηγή: agriniopress.gr

RELATED ARTICLES