Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΤΕΕ Ηπείρου: Πλήθος προβλημάτων με την προανάρτηση του Κτηματολογίου

ΤΕΕ Ηπείρου: Πλήθος προβλημάτων με την προανάρτηση του Κτηματολογίου

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στην πρόσφατη ανάρτηση και προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων στην περιοχή. Κι όλα αυτά μετά από χρόνια προσπάθειας κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Το ΤΕΕ Ηπείρου συγκάλεσε ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στην οποία έγινε εκτενής καταγραφή των προβλημάτων. Αυτά αποτυπώνονται σε υπόμνημα το οποίο κοινοποιήθηκε στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Τα προβλήματα καθίσταται εντονότερα για τις περιοχές που δεν υπάρχει προανάρτηση και εάν δεν διορθωθούν αυτοδικαίως από τους μελετητές οι αστοχίες, οι ιδιοκτήτες που δεν θα αντιληφθούν εγκαίρως τα προβλήματα που δημιουργούνται στις ιδιοκτησίες τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές, γεγονός που θα τους δημιουργήσει αργότερα πολλά προβλήματα, τα οποία για να επιλυθούν θα απαιτηθεί μεγαλύτερη δυσκολία συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και το αντίστοιχο αυξημένο κόστος.

Τα προβλήματα που καταγράφει το ΤΕΕ

 1) Σε οικισμούς χωρίς σχέδιο ή Διανομή.

Αρκετές φορές δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή Τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α.87 και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών.

2) Σε οικισμούς με Διανομή Συνοικισμού

Δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή Τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών, παρά «εφήρμοσαν» τα θεωρητικά όρια της Διανομής, τα οποία προφανώς δε μπορούν να υποκαταστήσουν τα επί πολλές δεκαετίες υλοποιημένα όρια (μανδρότοιχους, κτίσματα, κλπ).

Είναι προφανές ότι τα υλοποιημένα όρια (όπως άλλωστε ορίζουν και όλες οι Προδιαγραφές παρόμοιων μελετών) μπορούν να μεταβληθούν μόνον όταν: α) Υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ δύο ομόρων ιδιοκτησιών για κοινή αποδοχή θεωρητικού ορίου διαφορετικού από το υλοποιημένο. β) Όταν υπάρχει τελεσίδικη Δικαστική Απόφαση για καθορισμό ορίων μεταξύ των ομόρων και γ) Υπάρχει κατάληψη Δημοσίας εκτάσεως.

Επιπροσθέτως μιλάμε για αστικά ακίνητα που ισχύει το αστικό δίκαιο.

3) Σε αγροκτήματα χωρίς Διανομή

Αρκετές φορές δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή Τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιώ

4) Σε αγροκτήματα με Διανομή

4α) Δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή Τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών, παρά «εφήρμοσαν» τα θεωρητικά όρια της Διανομής, τα οποία προφανώς δε μπορούν να υποκαταστήσουν τα επί πολλές δεκαετίες υλοποιημένα όρια (μανδρότοιχους, κτίσματα κλπ).

Είναι προφανές ότι τα υλοποιημένα όρια (όπως άλλωστε ορίζουν και όλες οι Προδιαγραφές παρόμοιων μελετών) μπορούν να μεταβληθούν μόνον όταν: α) Υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ δύο ομόρων ιδιοκτησιών για κοινή αποδοχή θεωρητικού ορίου διαφορετικού από το υλοποιημένο. β) Όταν υπάρχει τελεσίδικη Δικαστική Απόφαση για καθορισμό ορίων μεταξύ των ομόρων και γ) Υπάρχει κατάληψη Δημοσίας εκτάσεως.

Σε πολλές περιπτώσεις δε, δεν ισχύουν και τα ισχύοντα της Αγροτικής Νομοθεσίας, αφού πολλά αγροκτήματα είναι ιδιοκτησίες και όχι κληροτεμάχια και σε άλλα υπάρχει άρση Αγροτικής Νομοθεσίας λόγω Ανωμάλων Δικαιοπραξιών, αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν δεν υπάρχει διένεξη μεταξύ ομόρων και αποδέχονται σιωπηρώς τα μεταξύ τους υλοποιημένα όρια, δε μπορούμε να τα αγνοήσουμε και να τα μεταβάλλουμε «εφαρμόζοντας» την εκάστοτε Διανομή.

4β) Δεν εφαρμόσθηκαν σωστά οι κατά τόπους Διανομές, αφού δεν έγινε οριοθέτηση με τα τριγωνομετρικά, τις πολυγωνικές στάσεις και τα ορόσημα της αντιστοίχου Διανομής και δια μετασχηματισμού να αποδοθούν στο σύστημα Ε.Γ.Σ.Α. 87.

5) Δεν ελήφθησαν υπόψη οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες.

Συγκεκριμένα οι περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ με την ισχύουσα πλέον νομοθεσία, δε θα πρέπει στην ανάρτηση του Κτηματολογίου να αναφέρονται ως δασικές εκτάσεις. Τα στοιχεία Ανάρτησης και Προανάρτησης θα έπρεπε να έχουν συμπεριλάβει τη νέα Νομοθεσία για τις Δασικές Εκτάσεις που ισχύει πριν την έναρξη τους.

 6) Οριοθετήσεις οικισμών

Παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις στις οριοθετήσεις των οικισμών σε σχέση με τα κατατεθειμένα πρόσφατα Τοπογραφικά Διαγράμματα που εκπονήθηκαν από Τοπογράφους Μηχανικούς, με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α. 87 και τα οποία αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση.

7) Υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή των γεωμετρικών δεδομένων της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας στις περιοχές της Βουνοπλαγιάς και της Ελεούσας, σε σχέση με τις όμορες ιδιοκτησίες.

8) Τέλος υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις της εφαρμογής ΘΕΑΣΗ σε σχέση με την πραγματικότητα και επειδή στην φάση της συλλογής στοιχείων των ιδιοκτησιών οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να δηλώσουν  την ιδιοκτησία τους βάση εντοπισμού που γινόταν α) από τα γραφεία Κτηματογράφησης, β) από μη εξειδικευμένο Μηχανικό και γ) από τους ίδιους.

epiruspost.gr

RELATED ARTICLES