Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤεράστιο το πλήγμα στον κλάδο των μηχανικών

Τεράστιο το πλήγμα στον κλάδο των μηχανικών

O κλάδος των μηχανικών του ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα και των ακινήτων, που στηρίζει χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και δίνει απασχόληση σε εκατοντάδες επαγγέλματα, παρόλο που επλήγη ανεπανόρθωτα κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση και άντεξε, με βαριές απώλειες, δέχεται άλλο ένα πολύ σοβαρό πλήγμα, σημειώνει η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΗ σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι το τεράστιο αυτό πλήγμα μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί πουθενά επίσημα.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΗ, η ένταξη μερικών μόνον κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ – 7111, 7112, 7022, 7120) στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων στη σχετική πλατφόρμα (χωρίς να υπάρχει πρόβλεψή έως σήμερα για το επίδομα των 800 ευρώ ούτε για τη μείωση των μισθωμάτων για τα επαγγελματικά ακίνητα), αφήνει ένα μεγάλο μέρος «μάχιμων» επαγγελματικά συναδέλφων εργοδοτών και υπαλλήλων εκτός, επειδή δεν έχουν τους συγκεκριμένους ΚΑΔ ως κύριους. «Έτσι, πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί χάνουν το δικαίωμα όλων των άλλων ευεργετικών- ανακουφιστικών μέτρων. Θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν όλοι οι ΚΑΔ δραστηριοτήτων που αφορούν το σύνολο των μηχανικών, όπως προτάθηκαν και κατατέθηκαν ήδη από το κεντρικό ΤΕΕ, στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων», αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΗ.

Παράλληλα, ζητά αποφασιστική μέριμνα της Πολιτείας για την οικονομική ενίσχυση του συνόλου του κλάδου των μηχανικών και όχι μόνον στο επίπεδο της αναστολής πληρωμών φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και άλλων υποχρεώσεων, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν άμεσα και επίσημα παρατάσεις στις καταληκτικές ημερομηνίες διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόκειται για τις διαδικασίες δήλωσης και τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών, κτηματογράφησης των περιοχών της Ηπείρου και της Λευκάδας, υποβολής στοιχείων ακινήτων για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) καθώς και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα και μελέτες.

Τέλος, η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΗ προτρέπει όλους τους μηχανικούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και τονίζει ότι, παρόλο που η συγκεκριμένη κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη, θα συνεχίσει με ιδιαίτερη ένταση την προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών του.

agon.gr

RELATED ARTICLES