Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΤην προσοχή των επιστημονικών κλάδων στη χρήση Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης εφιστά ο...

Την προσοχή των επιστημονικών κλάδων στη χρήση Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης εφιστά ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.), στα πλαίσια της υπεύθυνης ενημέρωσης των επιστημονικών και τεχνικών κλάδων της αγοράς που ασχολούνται με τις εφαρμογές Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης, αισθάνεται την υποχρέωση να επισημάνει τα εξής:

• Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης, γνωστά και ως ETICS, διέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 305/11/ΕΕ, άρθρο 29 & Πίνακας 1 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ IV και υποχρεωτικά διαθέτουν ΕΤΑ και σήμανση CE.

• Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης που αφορούν εφαρμογές που εμπίπτουν στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων Π.Δ. 41/2018, υπάγονται στο Σύστημα αξιολόγησης AVCP 1 και συνεπώς διαθέτουν υποχρεωτικά Πιστοποιητικό Κοινοποιημένου Φορέα, στο οποίο αναφέρεται το Σύστημα 1 και η κλάση αντίδρασης στη φωτιά.

• Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την εφαρμογή των συστημάτων, χρησιμοποιούνται υλικά και προϊόντα από διάφορους παραγωγούς, χωρίς να αποτελούν μέρη Πιστοποιημένου Συστήματος. Όλες αυτές οι εφαρμογές θεωρούνται παράνομες ακόμα και στην περίπτωση που τα επιμέρους υλικά και προϊόντα φέρουν σήμανση CE.

Συνεπώς οι υπεύθυνοι εφαρμογής τους έχουν αστικές και ποινικές ευθύνες έναντι των πελατών τους.

Το γεγονός ότι σε προκηρύξεις έργων ή προγραμμάτων όπως π.χ. «Εξοικονομώ…» δεν αναφέρεται ρητά, δεν απαλλάσσει τους υπεύθυνους, καθώς η εν λόγω υποχρέωση προκύπτει από το υφιστάμενο Νομικό Εθνικό & Ευρωπαϊκό Πλαίσιο.

Σε ότι αφορά τα θέματα εναρμονισμού των προδιαγραφών των εφαρμογών Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης με το Π.Δ. 41/2018 (Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων), επισημαίνεται ότι αφορά μόνο τα νέα κτίρια που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, καθώς επίσης στις περιπτώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 παρ. 2.1.

RELATED ARTICLES