Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΤις Παραμέτρους και Αναγκαιότητες του Νέου Ενεργειακού Μείγματος στη ΝΑ Ευρώπη Ανέδειξε...

Τις Παραμέτρους και Αναγκαιότητες του Νέου Ενεργειακού Μείγματος στη ΝΑ Ευρώπη Ανέδειξε το «8th SEEED» του ΙΕΝΕ

ilektriki-energeia-ape-103128Αφιερωμένο στο «Νέο Ενεργειακό Μείγμα» (“The New Energy Mix”), που αναδύεται σταδιακά στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής, ήταν το “8th South East Europe Energy Dialogue “, το ετήσιο ενεργειακό φόρουμ που οργανώνει το ΙΕΝΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Τις εργασίες του συνεδρίου, που παρακολούθησαν περισσότερα από εκατό άτομα, προερχόμενα κυρίως από το εξωτερικό, άνοιξε, με εισαγωγικά σχόλια, ο κ. Slav Slavov, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του World Energy Council (WEC), με τη συνεργασία του οποίου διεξήχθη και το φετινό “SEEED”. Εξάλλου, στους κεντρικούς ομιλητές του “8th SEEED” του ΙΕΝΕ περιλαμβάνονταν επιφανείς εκπρόσωποι διεθνών ενεργειακών και άλλων οργανισμών, καθώς και κορυφαία στελέχη ενεργειακών φορέων και εταιρειών της ΝΑ Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα, ομιλητές της πρώτης συνεδρίας, που επικεντρώθηκε στις βασικότερες ενεργειακές τάσεις στην ΝΑ Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο (“Global and Regional Perspectives of Energy”), ήταν ο ενεργειακός αναλυτής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), κ. Timur Topalgoekceli, η Σύμβουλος του Διευθυντή του Energy Community Secretariat, κ. Barbora Jaksova ο Σύμβουλος Οικονομικών Θεμάτων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. David Lippeat, και ο Δρ. Narsi Ghorban, Γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ιρανικής Επιτροπής του International Chamber of Commerce. Εισαγωγικές παρατηρήσεις διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος, παράλληλα, προχώρησε σε μία επισκόπηση των ενεργειακών εξελίξεων της περιοχής κατά το τελευταίο 12μηνο.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του “8th South East Europe Energy Dialogue συνεχίστηκαν μεσυνεδρία αφιερωμένη στις προοπτικές της αγοράς ηλεκτρισμού και τις απαιτούμενες υποδομές στην ΝΑ Ευρώπη (Electricity Market Priorities and Infrastructure Requirements in SE Europe), με κεντρικό ομιλητή (keynote speaker) τον κ . Aleksandar Mijuskovic, εκτελεστικό διευθυντή του φορέα διαχείρισης των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος για διασυνδέσεις (Coordinated Auctions Office – CAO), με έδρα την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου. Της συνεδρίας προήδρευσε ο Συντονιστής Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ Δρ. Yurdakul Yigitguden.

Το πάνελ των ομιλητών της δεύτερης συνεδρίας συμπλήρωσαν οι κκ. Nikolay Iliev, Δ/ντης του Εθνικού Κέντρου Διανομής Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας, Παύλος Μπαξεβάνης, Τομεάρχης Ρυθμιστικού Πλαισίου & Αγορών Εξωτερικού της ΔΕΗ, Serhat Metin, Βοηθός Διευθυντής της Τουρκικής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (TEIAS), Δρ. Osman Sevaioglu, Καθηγητής του Middle East Technical University της Άγκυρας , Δρ . Vesna Borozan, Καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων και Δρ. Αναστάσιος Γκαρής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ.
Oπρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελος Λιβιεράτοςήταν ο προσκεκλημένος ομιλητής στο επίσημο δείπνο του “8th South East EuropeEnergy Dialogue”, μετά το πέρας των εργασιών της Τετάρτης, 11 Ιουνίου 2014, πρώτης ημέρας του συνεδρίου. Ο κ. Λιβιεράτος, Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέλυσε εκτενώς στην ομιλία του την χαρτογραφική απεικόνιση της περιφέρειας της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, διαχρονικά από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, καθώς και τη σημασία των χαρτών για την καλύτερη ιστορική, γεωπολιτική, οικονομική, κλπ. κατανόηση και αντίληψη του χώρου στην ευρύτερη περιοχή.

Με την ομιλία του κ. Chris Walters, Managing Consultant του διεθνούς φήμη συμβουλευτικού ενεργειακού οίκου Gas Strategies, με έδρα το Λονδίνο, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία της δεύτερης ημέρας (Πέμπτη 12 Ιουνίου) του “8th SEEED” του ΙΕΝΕ, η οποία ήταν αφιερωμένη στην επεκτεινόμενη αγορά φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης (“SE Europe’s Expanding Natural Gas Market “). Επίσης, στην συνεδρία συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους ο κ . Milan Zdravkovic, Senior Development Director της σερβικής JP Srbijagas, ο κ. Γιώργος Κωστόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΠΑ (IGI Poseidon/IGB), ο κ. Vladimir Durovic Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης της κρατικής εταιρείας αερίου της Κροατίας Plinacro Ltd. της Κροατίας, o Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης, Μέλος της ΡΑΕ και ο κ. Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, εκ μέρους της δικηγορικής εταιρείας Norton Rose Fulbright. Τη συνεδρία συντόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος Α.Ε., Δρ. Γιάννης Δεσύπρης.
Ακολούθησε η τέταρτη συνεδρία, που επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης (“Gas Market Challenges in SE Europe”), με κεντρικό ομιλητή τον κ. Roland Wolk, επικεφαλής του Τομέα Marketing και Πωλήσεων του Central European Gas Hub AG (CEGH) (Βιέννη) και συντονιστή τον Βούλγαρο πρέσβη ε.τ. κ. Peter Poptchev. Ο κ. Gokhan Yardim, Γενικός Διευθυντής της τουρκικής Angoragaz, ο κ. Κωστής Σιφναίος, διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Κοπελούζου, και ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της M&M Gas S.A., συμπλήρωσαν το πάνελ των ομιλητών της συνεδρίας αυτής.
Επίσης, στο πλαίσιο της τέταρτης συνεδρίας, ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο κ. Ραδάμανθυς Τσότσος, από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), και η κ. Αργυρώ Ροϊνιώτη, Οικονομολόγος ΜSc, Επιστημονική Συνεργάτις του ΙΕΝΕ, παρουσίασαν από κοινού την μελέτη του ΙΕΝΕ για την θεσμοθέτηση ενός περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου (Regional Gas Trading Hub) στην ΝΑ Ευρώπη.
Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τη συμμετοχή του Δρ. Γεράσιμου Αυλωνίτη, εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ, Δρ. Narsi Ghorban, Γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ιρανικής Επιτροπής του International Chamber of Commerce, του Δρ. Μιχάλη Θωμαδάκη (ΡΑΕ), και του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ κ. Γιώργου Παπαρσένου.
Ο Δρ. Hans Hutta, Γενικός Διευθυντής του International Academy for Petroleum & Industrial Management – ICM (Βιέννη), ήταν ο κεντρικός ομιλητής και, ταυτόχρονα, συντονιστής της πέμπτης συνεδρίας, η οποία είχε ως θέμα τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο στον τομέα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υπόλοιποι ομιλητές της συνεδρίας ήταν ο κ. Ilia Gjermani, ειδικός του Τομέα Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου-Ενεργειακός Οικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής της Kanergy Kanergy Ltd. και μέλος Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Μηχ/κός Μεταλλείων – Γεωφυσικός, Δ/ντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε., ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E. και ο κ. Valentin Kuniev, Γενικός Διευθυντής του BBSPA, με έδρα τη Σόφια.
Στην αναμόρφωση των δικτύων των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της συμπαραγωγής, καθώς και σε θέματα αποθήκευσης της παραγόμενης, από αυτές, ηλεκτρικής ενέργειας (“RES/Grid Transformation and Storage Revolution – Energy Efficiency and Cogeneration”), επικεντρώθηκε η έκτη συνεδρία του “8th SEEED” του ΙΕΝΕ, υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Δημήτρη Μαυράκη, Διευθυντή του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, ενώ συμμετείχαν ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Δ/ντης Ανάπτυξης της ENTEKA Α.Ε., ο Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΕΝΕ κ. Νίκος Σοφιανός και ο Δρ. Σωτήριος Δουκλιάς (δικηγόρος, Senior Associate της Kyriakides Georgopoulos Law Firm), ενώ παρουσιάστηκε εισήγηση εκ μέρους της Ένωσης Φωτοβολταϊκών της Βουλγαρίας σχετικά με την ανάγκη χάραξης μίας βιώσιμης στρατηγικής για τις ΑΠΕ στην γειτονική χώρα.
Η τελευταία συνεδρία του φετινού ” SEEED” ανέλυσε τις αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης και τα βασικά ζητήματα πολιτικής που ανακύπτουν (” The Changing Energy Landscape of SEE and Key Policy Issues”). Συντονιστής ήταν ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής και κύριος ομιλητής ο Συντονιστής Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ Δρ. Yurdakul Yigitguden. Επίσης συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι κκ. Slav Slavov, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του World Energy Council (WEC), Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, δικηγόρος, Εταίρος της KG Law Firm και Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε. του ΙΕΝΕ, και Costantin Synadino, επικεφαλής της Υπηρεσίας Δανειοδότησης για την Ελλάδα της European Investment Bank (EIB) με έδρα το Λουξεμβούργο.
Καθώς το «Νέο Ενεργειακό Μείγμα» αποτέλεσε την κεντρική θεματική του εφετινού διεθνούς συνεδρίου του ΙΕΝΕ, από τις εισηγήσεις των ομιλητών του αναδείχθηκαν οι αναγκαιότητες που συνεπάγεται η διαμόρφωσή του. Κοινός τόπος των συμμετεχόντων ήταν ότι η μεγάλη εξάρτηση της περιοχής από την εισαγωγή πετρελαιοειδών, αλλά και οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, θα πρέπει να συνδυαστούν με την εφαρμογή των προβλέψεων του «3ου Ενεργειακού Πακέτου». Όλες οι παραπάνω αναγκαιότητες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το ενεργειακό μέλλον της περιοχής και, ειδικότερα, με την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας από προμηθευτές εκτός Ε.Ε. Τέλος, οι εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού κάλυψαν ένα μεγάλο τμήμα των εργασιών του συνεδρίου, υπό το φως της όλο και μεγαλύτερης ενεργειακής αλληλεξάρτησης της ΝΑ Ευρώπης με την Ρωσία, τις χώρες της Κασπίας, τα κράτη της περιοχής του Περσικού Κόλπου, την Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική.
Κύριος χορηγός της διοργάνωσης ήταν η ΔΕΠΑ, ενώ στους χορηγούς συμπεριλαμβάνοντο η ΔΕΗ και η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm. Στην ομάδα υποστηρικτών του “8th SEEED” συμμετείχαν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, EDF Energy Nouvelles, Energean Oil and Gas Co, η δικηγορική εταιρεία Norton Rose Fulbright, η εταιρεία Gas Tradeτου Ομίλου Κοπελούζου και ο ΔΕΣΦΑ.

 

Πηγή:epixeiro.gr

RELATED ARTICLES