Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤι αλλάζει στον υπολογισμό εισφορών

Τι αλλάζει στον υπολογισμό εισφορών

Σε 5.860,80 ευρώ ανέρχεται ίο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό των εισφορών πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά την εισφορά ασφαλισμένου. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Εθνικός μηχανισμός συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής, ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και εφαρμοστικές διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)».

Στο σχέδιο νόμου θεσπίζεται κατώτατο πλαφόν στους μισθωτούς και τροποποιούνται τα άρθρα 38 και 39 του νόμου Κατρουγκαλου σχετικά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχέδιο νόμου ορίζει ότι: α) σε περιπτώσεις που ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης, β) διευκρινίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση καθώς και των εργοδοτών τους, γ) καθορίζεται το ποσό της εισφοράς κυρίας ασφάλισης των ασφαλισμένων μισθωτών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τον Δεκέμβριο του 2016 και για το διάστημα από 1-1-2017 μέχρι το 2020, καθώς και η κατανομή του στον εργοδότη και τον εργαζόμενο.

Τα ποσοστά διαμορφώνονται αντίστοιχα με τα ποσοστά που ισχύουν κατά τις αντίστοιχες περιόδους στους μισθωτούς που προέρχονται από τα υπόλοιπους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς.

-Τι θα ισχύσει

Με το άρθρο 27 του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι «η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών», δηλαδή το ποσό των 586,08 ευρώ. Για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες του χώρου του ορίζονται τα εξής: «Οι ασφαλισμένοι μισθωτοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις εκάστου Τομέα, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (4387/16), υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορά κυρίας σύνταξης επί των αποδοχών η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 6,67%.

Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοζόμενου τούτου ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα καταργείται».

-Ελεύθεροι επαγγελματίες

Το νέο που εισάγει η σχετική τροπολογία σε σχέση με τον ν. 4387/16 για τους ασφαλισμένους σε ΟΕΕΕ και ΕΤΑΑ, είναι ότι «στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η κατά το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης». Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή τα 586 ευρώ.

Η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Επίσης, προβλέπεται ότι από 1.1.2017 το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του ν. 4387/2016, κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους. Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό μεταφέρεται ως πιστωμένο και συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.

– Άσκηση κοινωνικής πολιτικής

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θεσπίζεται και ένας ενιαίος μηχανισμός για την άσκηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής, ο οποίος θα συντονίσει τις δράσεις των έντεκα υπουργείων τα οποία εμπλέκονται, κατά περίπτωση, στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι από 1.1.2017 το Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) επεκτείνεται σε όλους τους δήμους της χώρας. Σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πιλοτική εφαρμογή σε 30 δήμους.

Επιδιωκόμενος σκοπός είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε μονοπρόσωπα και πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε αξιοπρεπές επίπεδο και η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης και επανένταξης των φτωχών προσώπων και οικογενειών αποτελούν την κύρια αποστολή της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.

 

tee.gr, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”Σελίδες 1-4 | 9/12/2016

RELATED ARTICLES