Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΤι κρύβει το υπέδαφος της Ελλάδας σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Τι κρύβει το υπέδαφος της Ελλάδας σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Ελπίδες για κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε εβδομήντα φορές της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας «κρύβει» η Δομή Ταλώς που -να σημειωθεί- η ακτινογραφία της έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το κοίτασμα Zohr, που έχει βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο .

Η περιγραφή έγινε από τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο που είναι ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstream. Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία που έχει ως αρμοδιότητα την έρευνα και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

 Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο e-κύκλος ιδεών με συντονιστή τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα «Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων ως μία εθνική στρατηγική».

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstream, κατέστησε σαφές ότι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι η περιοχή έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των ερευνών, επισημαίνοντας τις σεισμικές καταγραφές της περιοχής, που να σημειωθεί δεν αποκάλυψε, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από το ακροατήριο.

Τόνισε ότι υπάρχουν πιθανότητες να εντοπιστούν ποσότητες φυσικού αερίου 280 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κλείνοντας άρον – άρον τη συζήτηση.

Αναφερόμενος στην γεώτρηση του Πατραϊκού Κόλπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθεί μέσα στο 2020, διότι πρέπει να προηγηθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου μπορεί να φέρει έσοδα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, και σε βάθος πενταετίας τα έσοδα να ανέλθουν στα 5 δις. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν προς το Ασφαλιστικό σύστημα για την αλληλεγγύη των γενεών.

Εκτίμησε ότι μπορεί να απασχοληθούν περίπου 1000 εργαζόμενοι υψηλά αμειβόμενοι. Τα οφέλη για την οικονομία θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία που θα φθάνει τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, πριν δώσει την αισιόδοξη πλευρά των γεγονότων, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, όταν μικρές οργανωμένες ομάδες πολιτών διατυπώνουν με όλους τους τρόπους τις αντιδράσεις τους για τις εξορύξεις.

Πρόσφατα, ο Δήμος Άρτας κινητοποίησε του κατοίκους χωριών να εκφράσουν την άρνησή τους να γίνουν σεισμικές έρευνες στα χωράφια τους.

Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, οι οποίες όμως γίνονται από άγνοια, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, καθώς όλη η ερευνητική διαδικασία γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον .

Διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 11.000 ορύγματα σε μία απόσταση 400 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες δυναμίτιδας, όταν για τη διάνοιξη της Ιόνιας Οδού ήταν πολλαπλάσιες.

 Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου είπε αρκετές φορές «αφήστε μας να ψάξουμε τι έχει η χώρα» απευθυνόμενος, επι τους ουσίας, προς τους ακτιβιστές και την Greenpeace, που διαμορφώνουν κλίμα αντίδρασης κατά εξορύξεων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης λέγοντας ότι η Ευρώπη ξοδεύει 530 δις. ευρώ το χρόνο για την αγορά φυσικού αερίου και η Ελλάδα πληρώνει 4 δις. ευρώ. Η χώρα μας είναι ενεργειακά εξαρτημένη σε ποσοστό 74%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 54%.

economix.gr

RELATED ARTICLES