Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο Δημόσιο διεκδικεί περί τα 2.000 στρέμματα στη Νέα Ιωνία

Το Δημόσιο διεκδικεί περί τα 2.000 στρέμματα στη Νέα Ιωνία

19symbolaiaΈνα διόλου αμελητέο κομμάτι της Νέας Ιωνίας και του Περισσού -περίπου 2.000 στρέμματα- διεκδικεί το Δημόσιο. Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, περισσότεροι από 28.500 ιδιοκτήτες στην περιοχή ειδοποιήθηκαν για τις ενστάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης. Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις που έχουν ανακύψει κατά τη διάρκεια κτηματογράφησης τα τελευταία χρόνια, χαρακτηριστική της εικόνας που έχει το Δημόσιο για την περιουσία του. Πάντως, μέχρι στιγμής στη Νέα Ιωνία στις περισσότερες περιπτώσεις προκρίνονται τα δικαιώματα των πολιτών έναντι του Δημοσίου.

Οι διεκδικήσεις του Δημοσίου προέκυψαν κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης, που βρίσκεται σήμερα στη φάση της υποβολής και εξέτασης των ενστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Ιωνία η Κτηματική Υπηρεσία (περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής) διεκδικεί 6.459 γεωτεμάχια σε εντός σχεδίου περιοχές, τα οποία ανήκουν σε 28.440 ιδιοκτήτες. «Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του δήμου, Κυριάκος Χαμαλίδης. «Ενα σημαντικό κομμάτι της Νέας Ιωνίας είχε προέλθει από αγορά εκτάσεων από το Δημόσιο, από το Ιδρυμα του Παναγίου Τάφου. Τα περισσότερα οικόπεδα διανεμήθηκαν σε πρόσφυγες. Ομως το 1985 ξαφνικά το Δημόσιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά να διεκδικεί μια έκταση 2.000 στρεμμάτων, που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι του δήμου, από τις παλαιές εγκαταστάσεις του “2004”, μέσα από τη Νέα Ιωνία ώς τον Περισσό και την Αγία Ολγα. Τότε είχε γίνει μεγάλο ζήτημα και για ένα χρόνο σταμάτησαν όλες οι αγοραπωλησίες. Το ζήτημα επανήλθε το 1988 και μετά δεν ανακινήθηκε ξανά, μέχρι πριν από λίγες ημέρες».

Οπως ορίζει η νομοθεσία για το κτηματολόγιο, όσοι δηλώνουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε μια περιοχή πρέπει να ειδοποιούνται στην περίπτωση ενστάσεων. Ετσι η αποστολή 28.000 επιστολών σε όσους δήλωσαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην επίμαχη περιοχή κατά την α΄ φάση κτηματογράφησης ήταν επόμενο… να προκαλέσει αναστάτωση. Ομως το ζήτημα δεν έχει τελικά τόσο μεγάλες διαστάσεις. Μετά την πρώτη επεξεργασία των ενστάσεων από τον μελετητή –και με παρέμβαση της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση– για τα 4.552 από τα 6.459 γεωτεμάχια οι ενστάσεις μετατράπηκαν σε απλές αιτήσεις διόρθωσης υπέρ των πολιτών. Από τα υπόλοιπα, μόνο σε 254 γεωτεμάχια η εισήγηση του γραφείου κτηματογράφησης προς τις Επιτροπές Ενστάσεων είναι υπέρ του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι στον ίδιο δήμο η Διεύθυνση Δασών Αττικής διεκδικεί 143 γεωτεμάχια σε εκτός σχεδίου περιοχές (που, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, υπάρχουν στους περισσότερους πυκνοχτισμένους αστικούς δήμους) και αφορούν 505 πολίτες. Μετά την πρώτη επεξεργασία των ενστάσεων, το Δημόσιο έχει προκριθεί σε 34 από τα 143 γεωτεμάχια.

Ανάλογα ζητήματα ανέκυψαν και στον γειτονικό Δήμο Γαλατσίου, όπου η Κτηματική Υπηρεσία διεκδικεί 2.502 γεωτεμάχια (17.228 πολίτες). Μετά την επεξεργασία των ενστάσεων, το Δημόσιο έχει προκριθεί έναντι των ιδιωτών μόνο σε 52 από αυτά. Σε εκτός σχεδίου περιοχές του ίδιου δήμου η Διεύθυνση Δασών διεκδικεί 405 γεωτεμάχια (885 φερόμενοι ιδιοκτήτες) και η Κτηματική Υπηρεσία 45 (321 φερόμενοι ιδιοκτήτες). Το Δημόσιο έχει προκριθεί σε 120 από αυτά. Τέλος, στο Νέο Ηράκλειο η Κτηματική Υπηρεσία διεκδικεί 74 γεωτεμάχια (510 πολίτες) και η Διεύθυνση Δασών 44 γεωτεμάχια (99 πολίτες). Το Δημόσιο προτείνεται να προκριθεί μόλις σε 8 περιπτώσεις. Τον τελικό λόγο βέβαια έχουν οι Επιτροπές Ενστάσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

πηγή: kathimerini.gr

RELATED ARTICLES