Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θρακης γίνεται πράσινο

Το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θρακης γίνεται πράσινο

Tο ιστορικό κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ) αναμένεται να αναβαθμιστεί δυο ενεργειακές μονάδες, αποκτώντας έναν νέο “πράσινο” περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα που θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων και το λειτουργικό κόστος.

 

Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου παραθέτοντας σήμερα συνέντευξη Τύπου στο αίθριο του διοικητηρίου, που αποκαταστάθηκε τη διετία 2012-2014, παρουσίασε όλες τις περιβαλλοντολογικές δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα προχωρήσει το ΥΜΑΘ.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου θα γίνει μέσω του έργου BENEFIT, με στόχο να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Έχει ήδη υποβληθεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου καθώς και τεχνικοοικονομική ανάλυση για τη διερεύνηση αποδοτικότερων σεναρίων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Ο κ. Καράογλου εξήγγειλε τη μετατροπή του σε «πράσινο Κτήριο στην καρδιά της πόλης», με στόχο την ανάδειξη της βιοκλιματικής χρήσης του χώρου, όπως άλλωστε είχε σχεδιαστεί αρχικά από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι το 1892, και «με άμεσα οφέλη τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη μείωση του λειτουργικού κόστους»

Το έργο, συνολικού κόστους 475.000 ευρώ, περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης μέσω αυτοματισμών και για την αναβάθμιση του συστήματος ψύξης με την αντικατάσταση μεμονωμένων μονάδων κλιματισμού και την εγκατάσταση πολυδιαιρουμένου συστήματος ψύξης και θέρμανσης. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg με τίτλο «Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια».

«Με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της εποχής εκείνης το ιστορικό Διοικητήριο περιόριζε σημαντικά την σπατάλη ενέργειας. Δυστυχώς όμως οι δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής αλλαγής έχουν αντιστρέψει την κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, εκφράζοντας την επιθυμία του το κτήριο να γίνει ξανά φιλικό προς το περιβάλλον.

«Οραματιζόμαστε ένα φιλικό στο περιβάλλον, “πράσινο” κτήριο, στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο κ. Καράογλου και αναφέρθηκε στην ανάγκη της ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για κάθε κοινωνία είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

dealnews.gr

 

RELATED ARTICLES