Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο κτηματολόγιο θα φέρει...επενδυτές στην Ελλάδα

Το κτηματολόγιο θα φέρει…επενδυτές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, που αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς σωστό μητρώο ιδιοκτησίας γης, δηλώνει σίγουρη ότι θα έχει φτιάξει επιτέλους το κτηματολόγιο έως το 2021 αφού έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η έλλειψη κτηματολογίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τους επενδυτές.

Η Ελλάδα έχει συνολική έκταση 132.000 km2 ενώ το σύνολο των δικαιωμάτων της χώρας εκτιμάται περί τα 39 εκατομμύρια δικαιώματα.
Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Κτηματολογίου και βρίσκεται σε φάση λειτουργίας για 1477 περιοχές (ΟΤΑ) της χώρας που αντιστοιχεί περίπου στο 51% των προεκτιμημένων δικαιωμάτων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κτημετογράφησης στο υπόλοιπο περίπου 48% η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εως το 2020  Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε την λειτουργία το μεγαλύτερο γραφείο κτηματογράφησης στην Αθήνα, η οποία φιλοξενεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το νέο κέντρο θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας κατάρτισης εθνικής βάσης δεδομένων και πως οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορούν να καταχωρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους στην επαρχία χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν εκτός της πρωτεύουσας.

Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί προϋπόθεση για κάθε ένα από τα τρία προγράμματα διάσωσης που υπέγραψε η χώρα το τελευταίο από τα οποία έληξε τον περασμένο Αύγουστο. Ηδη πολλοί πολίτες έχουν προχωρήσει με επιτυχία τις διαδικασίες, όμως, ακόμη είναι σε πρώιμο στάδιο.

ered.gr

RELATED ARTICLES