Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο σχέδιο για το Ελληνικό του «Μότσαρτ» της αρχιτεκτονικής

Το σχέδιο για το Ελληνικό του «Μότσαρτ» της αρχιτεκτονικής

elliniko_5

Οταν πριν απο μερικούς μήνες διέρρευσε η φήμη ότι το σχέδιο ανάπλαση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό θα αναλάβει ο «Μότσαρτ της αρχιτεκτονικής», Νόρμαν Φόστερ, πολλοί σκέφτηκαν ότι είναι… διαφημιστικό κόλπο. Κι όμως, ο αρχιτέκτονας με τα εντυπωσιακά κτίρια σε όλο τον κόσμο, που έχει βραβευτεί με το… Νόμπελ της αρχιτεκτονικής (Pritzker Architecture Prize Lau-reate) «προσγειώθηκε» στο παλαιό αεροδρόμιο και έρχεται να βάλει τη σφραγίδα του στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα.

Στη δημιουργία ενός θέρετρου παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο θα συνδυάζει την κατοικία, την ψυχαγωγία, τον τουρισμό, την άθληση, την οικονομική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, την έρευνα, την εκπαίδευση και βεβαίως θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου. Δύο εκατομμύρια τ.μ. πρασίνου (200 εκτάρια), δηλαδή μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (142 εκτάρια), 60% του Central Park (340 εκτάρια) αλλά και 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο. Στους χώρους πρασίνου θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 145 εκτάρια (περίπου 1,5 εκατ.) χώρων πρασίνου που δεν θα ανήκουν στο πάρκο.

Νέες θέσεις εργασίας
Το σχέδιο του Νόρμαν Φόστερ για την επένδυση 7-8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, η οποία θα φέρει 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες και 50.000 νέες θέσεις εργασίας, παρουσίασε πρόσφατα το στέλεχος του γραφείου Foster+Partners, η ελληνικής καταγωγής Antoinette Nassopoulos.

Σύμφωνα με το master plan που ετοιμάστηκε, βασικός στόχος του Φόστερ, η «μεγάλη ιδέα» όπως είπε η κ. Nassopoulos, είναι η δημιουργία εννέα κοινοτήτων οι οποίες θα έχουν απόλυτη σύνδεση μεταξύ τους και στην καρδιά θα βρίσκεται το πάρκο. Επίσης, κεντρικό σημείο του σχεδιασμού είναι να φαίνεται η θάλασσα κι ένας μεγάλος πεζόδρομος να συνδέει τον βορρά με τον νότο. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του βρετανικού γραφείου, οι εννέα οικιστικές κοινότητες θα έχουν το δικό τους κέντρο, η καθεμία με πάρκο, εμπορικό κ.λπ. και δεν θα υπάρχει περίφραξη.

Οι μικρές αυτές κοινότητες θα έχουν δραστηριότητες όπως εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, αθλητικές δραστηριότητες, ακόμη και χώρους καλλιέργειας. Εντός του μεγάλου πάρκου θα υπάρχουν 46 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και 5 χιλιόμετρα πεζόδρομων. Επίσης, μόνιμη και εποχιακή λίμνη, χώροι με γκαζόν για πικνίκ, πάρκο με γλυπτά, εκθεσιακός χώρος όπου θα υπάρχουν παλαιά αεροπλάνα, θεματικό πάρκο για την οικογένεια.

Αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνεται στα 6.200 στρέμματα, η κ. Nassopoulos ανέφερε ότι εκτός από το πάρκο των 2 εκατ. τ.μ., τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου 1.450.000 τ.μ. θα υπάρχουν, επίσης, κατοικίες 37%, τουριστικές υποδομές 10%, γραφεία 9%, διεθνές κέντρο υγείας και ευεξίας 3%, εμπόριο 9%, εκπαιδευτικό κέντρο 7%, χώροι τέχνης 3%, αθλητικές εγκαταστάσεις 4%, κτίρια κοινής ωφέλειας 3%, κοινόχρηστοι χώροι 8%. Συνολικά η ανάπτυξη θα γίνει σε έκταση 2,9 εκατ. τ.μ.

Εμβληματικοί πύργοι
Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με την κ. Nassopoulos δίνεται στην παραλία έκτασης ενός χιλιομέτρου. Εκεί θα κατασκευαστούν εμβληματικοί πύργοι, τα δύο από τα πέντε συνολικά ξενοδοχεία, πολυτελής μαρίνα, εμπορικές δραστηριότητες, καφέ, εστιατόρια. Επίσης, θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες, συνεδριακό κέντρο και ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία του κόσμου. Πιθανότατα δεξιά της έκτασης, στο πολυτελές ξενοδοχείο της μαρίνας θα αναπτυχθεί και το καζίνο, εφόσον προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν τουλάχιστον τρεις ουρανοξύστες, οι δύο με πολυτελή διαμερίσματα και ο ένας ως ξενοδοχειακό συγκρότημα έξι αστέρων. Ο Φόστερ έχει σχεδιάσει την κατασκευή 4-5 εμβληματικών κτιρίων, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής δηλαδή που θα αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, στα πρότυπα του κτιρίου της γερμανικής Βουλή (Ράιχσταντ), του κτιρίου Γκέρκιν στο Λονδίνο και του μετρό στο Μπιλμπάο.

Tου Βασίλη Σ. Κανέλλη

Πηγή:imerisia.gr

RELATED ARTICLES