Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο ΤΕΕ μοχθεί 70 χρόνια για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Το ΤΕΕ μοχθεί 70 χρόνια για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

«Το 2020 ξεκινάει αισιόδοξα για τον κλάδο μας, αλλά και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει την πρόταση του ΤΕΕ και του προέδρου μας Γιώργου Στασινού για τον ψηφιακό χάρτη.

Ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων, μειώνεται η φορολογία, γίνεται ουσιαστική δουλειά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αύξηση των ΑΠΕ, αλλά και των έργων εξοικονόμησης ενέργειας». Με μήνυμα αισιοδοξίας ξεκίνησε ο Νίκος Παπαγεωργίου την ομιλία του στη χθεσινή ετήσια εορταστική εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, η οποία συνδυάστηκε με την παρουσίαση Λευκώματος που εξέδωσε το Τμήμα για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυσή του.

«”Ας είναι το 2019 η χρονιά που επιτέλους οι κυβερνητικοί φορείς θα συμβάλουν ως οφείλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και έτσι στην ευημερία του πολίτη”, με αυτά τα λόγια είχα ξεκινήσει την ομιλία μου ακριβώς πριν έναν χρόνο. Και από ό,τι φαίνεται η ευχή έπιασε τόπο», συνέχισε ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ. «Ο κλάδος μας, οι Έλληνες Μηχανικοί σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος από την οικονομική κρίση. Εξάλλου, η δουλειά μας και η επιστήμη μας έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνία.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΕΓΙΑ

Ξεκινήσαμε μία θητεία σε ένα περιβάλλον σημαντικών συνεργασιών με φορείς, εκπρόσωποι των οποίων μάς τιμούν σήμερα με την παρουσία τους. Ο στόχος μας για αυτήν τη θητεία είναι να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης προς όφελος των Θεσσαλών πολιτών. Τα μέλη μας διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία γι’ αυτό. Και αυτό ζητάμε σήμερα. Τη συνέχιση της συνεργασίας και γιατί όχι και την αναβάθμισή της».

Διαπιστώνοντας την απώλεια ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, αλλά και την ύπαρξη ηλικιακού κενού στους νέους μηχανικούς λόγω του ‘’brain drain’’, o Ν. Παπαγεωργίου εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την εξίσωση των πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων. «Ενώ οι σπουδές του Μηχανικού είναι υψηλού επιπέδου, όπως πρέπει να είναι, προκειμένου να υπάρχει και η ανάληψη της τεχνικής ευθύνης σε ανώτατο επίπεδο, αποσυνδέεται σήμερα η διασύνδεση του επαγγέλματος από τον ακαδημαϊκό τίτλο, εξισώνοντας τους αποφοίτους κολεγίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Προφανώς και χρειαζόμαστε νέους μηχανικούς υψηλού επιπέδου σπουδών. Και πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το περιβάλλον να επιστρέψουν όσοι έφυγαν. Δεν χρειαζόμαστε όμως και άλλους μηχανικούς κολεγίων, οι οποίοι θα μένουν άνεργοι ή θα φεύγουν στο εξωτερικό».

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΜΑ

«Το 2020 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς σηματοδοτεί τα 70 χρόνια ζωής και δυναμικής παρουσίας του φορέα στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Θεσσαλίας», τόνισε ο πρόεδρός του. «Επτά δεκαετίες γνώσης, έρευνας, μελέτης και προσφοράς των Θεσσαλών μηχανικών συνθέτουν το πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο του ΤΕΕ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία των πόλεων και τη δημιουργική ανέλιξη των ανθρώπων της περιοχής μας. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να εκδώσουμε το Λεύκωμα για την ιστορία των 70 ετών του τμήματος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους συντελεστές του Λευκώματος, αλλά και τους χορηγούς της έκδοσης, καθώς χωρίς την υποστήριξή τους το έργο αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας και τα μέλη του πρωτοστάτησαν στη δημιουργία των μεγάλων έργων που τοποθέτησαν τη Θεσσαλία στο επίκεντρο της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, ως δυναμικό κέντρο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα παρεμβαίνει δυναμικά στα αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας, υπηρετώντας τον ρόλο του ως υπεύθυνος συμμέτοχος στον σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής της περιφέρειάς μας. Οι μηχανικοί της Θεσσαλίας οραματίστηκαν και διεκδίκησαν με περισσή υπομονή και επιμονή έργα όπως οι μεγάλοι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και αρδευτικά έργα της περιοχής μας, η αγροτική και βιομηχανική χωροταξία, η πολεοδομική ανάπτυξη των πόλεων και οικισμών της περιφέρειας, η ανάδειξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας, η τουριστική αξιοποίηση του Ολύμπου, των Τεμπών, των Μετεώρων και των παραλίων της Θεσσαλίας, η δημιουργία αστικού περιβάλλοντος στην υπηρεσία των ανθρώπων. Το Λεύκωμα, που παρουσιάζεται σήμερα, αναδεικνύει τα 70 χρόνια δράσης, αλλά και τη μεγάλη κληρονομιά και παρακαταθήκη του φορέα για τις επόμενες γενιές. Αποτελεί δε και τη διαβεβαίωση πως το ΤΕΕ συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή να οραματίζεται και να διαμορφώνει τη Θεσσαλία του μέλλοντος».

Ακολούθησε η παρουσίαση του Λευκώματος και η κοπή της πίτας της Διοικούσας Επιτροπής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης, ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών ΕΔΕ Κ. Μακέδος, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών, πολλοί πρόεδροι τοπικών φορέων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, παλιοί πρόεδροι του ΤΕΕ και πολλοί μηχανικοί.

eleftheria.gr

RELATED ARTICLES