Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια"Τράπεζα της ενέργειας" η Εθνική - Σκοπεύει να διατηρήσει τα πρωτεία στις...

“Τράπεζα της ενέργειας” η Εθνική – Σκοπεύει να διατηρήσει τα πρωτεία στις ενεργειακές χρηματοδοτήσεις

Ο κ. Μυλωνάς, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η διοίκηση της τράπεζας για τον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε το στόχο της Εθνικής να στηρίξει κάθε επενδυτική προσπάθεια που συμβάλλει στη διασύνδεση και την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, δυναμώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο κ. Μυλωνάς αναγνώρισε ως μία από τις βασικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας το υψηλό κόστος ενέργειας και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα δίκτυα διασύνδεσης και στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς. Οι επερχόμενες αυτές αλλαγές θα δημιουργήσουν, όπως είπε, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τις αναγκαίες επενδύσεις για τον ανασχηματισμό του κλάδου.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι σκοπός της Εθνικής είναι να καταξιωθεί ως «η τράπεζα της Ενέργειας» στην ελληνική αγορά, συνεχίζοντας μία πολιτική που την έχει φέρει στην πρώτη θέση από πλευράς χορηγήσεων στον κλάδο, με μερίδιο αγοράς πάνω από 30%. Είναι μία πρωτιά, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, που η Εθνική σκοπεύει να την διατηρήσει. Έχοντας τη στρατηγική βούληση και την απαραίτητη τεχνική γνώση, η Εθνική αποτελεί διαχρονικά το βασικό στυλοβάτη σε όλα τα μεγάλα έργα ενέργειας στη χώρα μας, πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, η Εθνική θα χρηματοδοτήσει το 2019 την κατασκευή της υπεράκτιας πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τη διασύνδεση της με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς, επίσης, και την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Η τράπεζα, εκτός από τη σταθερή υποστήριξη και τη συνεργασία με όλους τους παραδοσιακούς ομίλους του κλάδου, θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις χορηγήσεις για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της κατά 25% την τελευταία πενταετία και σήμερα κατέχει στις συνολικές χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ μερίδιο αγοράς 40%.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής Δημ. Καποτόπουλος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Εθνικής, σε συνεργασία με την Hellenic Association for Energy Economics (HAEE), να εκδώσουν τον Μάιο τη «Βίβλο» της Ενέργειας, μία ετήσια έκδοση, η οποία θα περιλαμβάνει αναλύσεις για τις εξελίξεις και τα οικονομικά του κλάδου και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους επενδυτές στο τομέα της ενέργειας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει το υψηλό ενδιαφέρον της τράπεζας για τη στήριξη των πελατών της και την ανάπτυξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

Που εστιάζει

Τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η σημασία του ενεργειακού τομέα για τις τράπεζες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, όπως τόνισε μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση της ΗΑΕΕ η Αργυρώ Μπανίλα, Αναπ. Διευθύντρια του Τομέα Ειδικών Πιστοδοτήσεων & Κοινοπρακτικών Δανείων της Εθνικής Τράπεζας.

Η ίδια σημείωσε ότι η νέα τάση που έχει κερδίσει έδαφος είναι οι χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων άνω των 50 εκατ. ευρώ με οχήματα ειδικού σκοπού, πεδίο όπου και η ίδια η Εθνική δραστηριοποιείται. Στα πλαίσια αυτά, χαρακτήρισε την ενέργεια ως χρήσιμη για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, αφού οι ευκαιρίες για υγιή ανάπτυξη είναι περιορισμένες στις μέρες μας.

“Θέλουμε να εξελιχτούμε σε τράπεζα της ενέργειας”, υπογράμμισε η κα Μπανίλα και υπενθύμισε ότι κατά το 2018 η Εθνική συμμετείχε στην αναχρηματοδότηση 1,1 δις. ευρώ της ΔΕΗ και 250 εκατ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ, καθώς και στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, έργα τα οποία “ξανάεβαλλαν την Ελλάδα στον τραπεζικό χάρτη”, όπως ανέφερε.

Για το 2019, η Εθνική εστιάζει στις ενεργειακές υποδομές και συγκεκριμένα σε έργα όπως η διασύνδεση της Κρήτης, τα αυτόνομα νησιά όπως η Τήλος, αλλά και το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, τελευταία παρατηρείται διεθνώς και η είσοδος μεγάλων επενδυτικών funds στον ενεργειακό κλάδο, καθώς οι επενδυτές έχουν γίνει πιο δημιουργικοί στα προϊόντα που επιλέγουν. Η κα Μπανίλα κατέληξε λέγοντας ότι η ενέργεια αποτελεί πλέον έναν προσοδοφόρο τομέα για τους μεγάλους επενδυτές.

energypress.gr

RELATED ARTICLES