Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΤρεις Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τρεις Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτιριακές υποδομές θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η λειτουργία μιας μεταφερόμενης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας, το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν επτά έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών συγκροτημάτων της Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. «Βάλαμε ως στόχο το 2018 η Δυτική Ελλάδα να καταστεί Περιφέρεια – πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σχεδιάσαμε, διασφαλίσαμε τους πόρους και μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης στο κτιριακό μας απόθεμα. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Συνεχίζουμε με συνέπεια τη δουλειά μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει στο πλευρό των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Σχεδιάζει, διεκδικεί και υλοποιεί έργα και δράσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών, αλλά και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων. Παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός μας στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας» ανέφερε σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Οι παρεμβάσεις στα κτίρια περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, πρόκειται για οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες  που αφορούν την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, αντικατάσταση παλαιών παραθύρων, θυρών και κουφωμάτων, αντικατάσταση υφιστάμενου λέβητα και καυστήρα, εγκατάσταση συσκευής αντιστάθμισης με ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου.

Παράλληλα, η περιφέρεια σχεδιάζει να τοποθετήσει έξυπνους μετρητές σε κτίριά της, οι οποίοι αναμένεται να μειώσουν την ηλεκτρική ενέργεια έως και 25%. Πιο συγκεκριμένα, οι μετρητές θα τοποθετηθούν  στους ηλεκτρολογικούς πίνακες κτιρίων της Περιφέρειας, σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και αναμένεται να δώσουν μια πλήρη εικόνα της καθημερινής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ με τη βοήθεια ενός λογισμικού, το οποίο θα διαθέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών θα καταγράφει τυχόν διαρροές.

Τέλος, η περιφέρεια σε συνεργασία με το τμήμα μηχανολόγων- Μηχανικών του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, θα δημιουργήσει μια αυτόνομη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα τροφοδοτεί με ρεύμα απομακρυσμένες περιοχές, ή οικισμούς, οι οποίοι έχουν υποστεί καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες καταστροφές. Σε δηλώσεις του, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Νικόλαος Μπαλαμπάνης τονίζει πως «η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία θα είναι σε μορφή ενός κοντέινερ, θα μπορεί να πάει στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει πληγεί και με την αυτονομία που θα έχει σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα δώσει μία πρώτη βοήθεια στους κατοίκους».

energia.gr

RELATED ARTICLES