Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΤροπολογία υπέρ αυθαιρέτων Μικρολίμανου

Τροπολογία υπέρ αυθαιρέτων Μικρολίμανου

βουληΤροπολογία υπέρ των αυθαιρέτων στο Μικρολίμανο, που ανήγειραν καταπατώντας τον αιγιαλό ή την παραλία ιδιοκτήτες ταβερνών, προτείνει με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Οι κατεδαφίσεις έχουν προγραμματιστεί έπειτα πολλές αναβολές για τις 27 Νοεμβρίου και μια νέα αναβολή θα οδηγήσει σε απώλεια των πόρων που έχουν εξασφαλιστεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Στην περιοχή του Μικρολίμανου, κατά μήκος της Ακτής Κουμουνδούρου, η Κτηματική Υπηρεσία Αττικής έχει εδώ και αρκετά χρόνια καταγράψει σειρά πολεοδομικών παρανομιών από τις παρακείμενες ταβέρνες (συνήθως «τσιμεντώματα» του αιγιαλού ή της παραλίας για τη δημιουργία πλατείας για την τοποθέτηση τραπεζιών). Τα –τελεσίδικα πλέον– πρωτόκολλα έχουν σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς κατεδάφιση, ωστόσο για χρόνια αυτό δεν κατέστη δυνατό ελλείψει πόρων. Τελικά εξασφαλίστηκαν στο «παρά πέντε» (της χρονιάς) περίπου 200.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο (τα οποία, αν οι κατεδαφίσεις δεν πραγματοποιηθούν, θα επιστραφούν ως αδιάθετα) και η κατεδάφιση ορίστηκε για τις 27 Νοεμβρίου.

Ο πρώην υπουργός, λοιπόν, ζητεί να αναβληθεί η κατεδάφιση για ένα έτος μέχρι να εγκριθούν μελέτες ανάπλασης της περιοχής και να μεταστεγαστούν οι ταβέρνες. Μόνο που δεν υπάρχει ώριμη μελέτη ανάπλασης για το Μικρολίμανο ούτε εξασφαλισμένοι πόροι. Η σωτηρία των αυθαίρετων ταβερνών επί καταπατημένων αιγιαλών, πάντως, απασχολεί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης – πρόσφατα ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Νικ. Ταγαράς θέσπισε ανάλογη ρύθμιση για τις αυθαίρετες ταβέρνες στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μαν. Αγγελάκας έχει σε μικρό διάστημα δρομολογήσει αρκετές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, που εκκρεμούσαν περισσότερο από μία δεκαετία. Ανάμεσα σε αυτές, η κατεδάφιση παραπηγμάτων του καταυλισμού τσιγγάνων στο Νομισματοκοπείο και η απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων περί την Αττική Οδό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Πηγή: kathimerini.gr

RELATED ARTICLES