Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤσιρώνης: Αλλάζει ο μεταλλευτικός κώδικας

Τσιρώνης: Αλλάζει ο μεταλλευτικός κώδικας

YPEKA

Επιτακτική χαρακτήρισε την αλλαγή του μεταλλευτικού κώδικα, ώστε να μη μπλοκάρονται πολύτιμες επενδύσεις όπως αυτή του ζεόλιθου στον Έβρο, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος αργά χθες το βράδυ ολοκλήρωσε την ολοήμερη περιοδεία του στο νομό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει εξαίρετα αποθέματα και σε ποσότητα και σε ποιότητα ζεολίθου και είναι κρίμα να μην αξιοποιούνται. Το σημαντικό βέβαια είναι να αξιοποιηθούν στην πλήρη μορφή που πάει στη λιανική και όχι απλά να εξορύσσονται και να μεταποιούνται αλλού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις σημερινές συναντήσεις του με τους τέσσερις δημάρχους του νομού (Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας), εξετάστηκαν εκτός από το θέμα του ορυκτού πλούτου της περιοχής, το θέμα του ενεργειακού πλούτου (γεωθερμία), των πλημμυρών, καθώς και το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, για τα απαιτούμενα έργα και πως αυτά θα χρηματοδοτηθούν για την αξιοποίηση των σκουπιδιών, «που πια εμείς δεν τα θεωρούμε σκουπίδια, αλλά πολύτιμο πόρο».

«Το πρόβλημα των πλημμυρών θα το λύσει η δημιουργία ενός τριμερούς φορέα (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας), ώστε να ελέγχεται ο πλήρης ρους του Έβρου, υπό την προϋπόθεση σύνταξης μιας καλής διαχειριστικής μελέτης, ώστε να μην έχουμε το ποτάμι εγκιβωτισμένο, αλλά περιοχές εκτόνωσης της πλημμύρας, όπως γινόταν από την αρχαιότητα, δηλαδή να έχουμε αναχώματα πολύ πιο ευρέα σε κάποια σημεία, ώστε οι άλλες περιοχές να προστατεύονται». Ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των πλημμυρικών ζωνών με μονοετείς πλημμυρικές καλλιέργειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε προικισμένο, όσον αφορά στη γεωθερμία και γενικότερα την ενέργεια το δήμο Αλεξανδρούπολης, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του δήμου για την αξιοποίηση όλων των πηγών πλούτου.

«Το υπουργείο πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του δήμου για μία βιώσιμη ανάπτυξη και νομίζω ότι εδώ υλοποιείται αυτό το οποίο η κυβέρνηση είχε πει παράλληλο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την εγκατάσταση του τερματικού σταθμού LNG, στην Αλεξανδρούπολη, ο δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος «απέναντι στην τριμερή κοινοπραξία (αμερικανική εταιρία Cheniere Energy, τον όμιλο Κοπελούζου και την κρατική ΔΕΠΑ) ώστε να αποσπάσει ο δήμος όσα παραπάνω αντισταθμιστικά οφέλη προκειμένου να επενδυθούν χάρη των δημοτών».

 

Πηγή:energypress.gr

RELATED ARTICLES