Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΥπεγράφησαν ακόμη τέσσερις συμβάσεις κτηματογράφησης

Υπεγράφησαν ακόμη τέσσερις συμβάσεις κτηματογράφησης

Ακόμα τέσσερις συμβάσεις κτηματογράφησης που είχαν «ξεμείνει» από το 2011 υπεγράφησαν από την εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ). Ετσι, πλέον, απομένουν μόνο οι πέντε συμβάσεις του τελευταίου διαγωνισμού, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει λόγω δικαστικών εμπλοκών. Παράλληλα η ΕΚΧΑ προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβασιούχων συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που θα υποστηρίξουν την τελική φάση κτηματογράφησης η οποία ξεκινά σχεδόν στο 60% της χώρας τον Μάρτιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 4512/18, με τον οποίο προβλέπεται ότι η ΕΚΧΑ (και σταδιακά τα υποθηκοφυλακεία) θα απορροφηθεί σε έναν νέο οργανισμό, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ΕΚΧΑ έκλεισε μερικές από τις εκκρεμότητες του έργου. Η βασικότερη ήταν η υπογραφή ακόμα τεσσάρων συμβάσεων κτηματογράφησης:

• Στον Δήμο Μεγαρέων και στην Οινόη, στη Δυτική Αττική.

• Στην Αχαΐα (προκαποδιστριακοί Δήμοι Αιγίου και Ερινέου και ακόμα 10 κοινότητες).

• Στη Μαγνησία (προκαποδιστριακοί Δήμοι Ιωλκού και Νέας Ιωνίας και ακόμα 12 κοινότητες του Πηλίου).

• Στη Θεσπρωτία (7 κοινότητες) και στα Ιωάννινα (27 κοινότητες).

Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνονταν στο ένα από τα δύο «πακέτα» περιοχών, ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση των οποίων προκηρύχθηκαν το 2011, αλλά δεν κατέληξε στην υπογραφή συμβάσεων λόγω δικαστικών προσφυγών και αργότερα ελλείψει επαρκούς προσωπικού για την επίβλεψη του έργου. Μετά την υπογραφή των τεσσάρων παλαιότερων συμβάσεων, απομένουν μόνο οι πέντε περιοχές από το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης (υπόλοιπο Θεσπρωτίας- Κέρκυρας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων και η μία από τις δύο συμβάσεις της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου). Συνολικά, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής: 108 συμβάσεις κτηματογράφησης έχουν ολοκληρωθεί (7,8% της έκτασης της χώρας, 29,2% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων), σε εξέλιξη βρίσκονται 40 συμβάσεις (26,8% της χώρας, 24,9% των δικαιωμάτων), τον τελευταίο μήνα υπεγράφησαν 31 συμβάσεις (5,7% της χώρας, 36,8% των δικαιωμάτων), ενώ απομένουν οι 5 συμβάσεις (6,3% της χώρας, 7% των δικαιωμάτων).

Παράλληλα η ΕΚΧΑ προχώρησε στην προκήρυξη 62 θέσεων συμβασιούχων, για ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη του έργου της κτηματογράφησης. Πρόκειται κυρίως για θέσεις τοπογράφων ή πολιτικών μηχανικών, δασολόγων, οικονομολόγων και διαφόρων ειδικοτήτων πληροφορικής, που θα υποστηρίξουν το έργο της κτηματογράφησης. Οι άνθρωποι στις ειδικότητες αυτές θα προσληφθούν άμεσα, καθώς το αργότερο τον Μάρτιο θα κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση το 60% της χώρας και θα ξεκινήσει η τελική φάση του έργου.

Παράλληλα ξεκινάει η μετάβαση από την ΕΚΧΑ στον νέο φορέα: ήδη χθες υπεγράφησαν οι πρώτες αποφάσεις από την εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα επίκειται η διαπιστωτική πράξη για το προσωπικό του νέου οργανισμού και η τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες οργανικές θέσεις.

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES