Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΥπογράφεται ειδική ρύθμιση για μίσθωση αιγιαλού-παραλιών.

Υπογράφεται ειδική ρύθμιση για μίσθωση αιγιαλού-παραλιών.

Ζήτημα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η υπογραφή υπουργικής απόφασης για τους όρους εκμίσθωσης απλής χρήσης του αιγιαλού στη φετινή τουριστική σαιζόν. Η απόφαση έχει καθυστερήσει σημαντικά προκαλώντας δυσφορία στους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα προβλέπει αυξημένο ποσοστό της επιφάνειας του αιγιαλού και των παραλιών που θα μπορούν να εκμισθώνονται από τους δήμους προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν οι αυξημένες αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών λόγω των προληπτικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Η ισχύς της προηγούμενης απόφασης για τη διαδικασία εκμίσθωσης από τους δήμους της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και από τότε δεν μπορούν να διενεργηθούν οι σχετικές ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τις μισθώσεις. Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στον Μάιο, δηλαδή μια ανάσα από την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής περιόδου, και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα γίνουν οι μισθώσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση είναι πλέον έτοιμη προς υπογραφή και ότι θα περιλαμβάνει μια σημαντική βελτίωση προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επί του αιγιαλού και της παραλίας και κατ’ επέκταση οι λουόμενοι. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα το μέγιστο ποσοστό επιφάνειας του αιγιαλού και της παραλίας που μπορεί να εκμισθωθεί από τους δήμους για απλή χρήση, όπως είναι η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και ξαπλωστρών, ανέρχεται σε 40%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό ποσοστό ανεβαίνει με επικρατέστερο σενάριο το 50%.

Η υπουργική απόφαση θα ορίζει τις διαδικασίες για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού. Οι δημοπρασίες με ρύθμιση που έγινε το 2017 γίνονται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο προκειμένου να καταπολεμηθούν συμπτώματα διαφθοράς και συναλλαγών στο συγκεκριμένο πεδίο οικονομικής διαχείρισης από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Του Σπύρου Δημητρέλη

capital.gr

RELATED ARTICLES