Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΥφυπουργός ΥΠΕΝ για Αυθαίρετα κατηγορίας 5 και κατά παρέκκλιση άρτια εκτός Σχεδίου

Υφυπουργός ΥΠΕΝ για Αυθαίρετα κατηγορίας 5 και κατά παρέκκλιση άρτια εκτός Σχεδίου

«Βάζουμε τάξη στον χώρο με κανόνες και αρχές δικαίου, καλύπτοντας ένα διαχρονικό κενό» ανέφερε χθες από την Πάτρα ο Υφυπουργός Χωροταξίας & Αστ. Περιβάλλοντος του υπεν, Βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή Κρίση και Ακίνητη Ιδιοκτησία» που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022.

Ο κ. Ταγαράς παρουσίασε διεξοδικά όλες τις παρεμβάσεις του Υπουργείου σε χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα, ενώ είναι έτοιμο νέο νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις διατηρητέων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για σημαντικά έργα αισθητικής αναβάθμισης και άρσης της επικινδυνότητας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο Λαδόπουλος στην Πάτρα που έχει ήδη ενταχθεί σε ΣΔΙΤ, ενώ όπως είπε, εξελίσσονται πρωτοφανείς επενδύσεις σ’ όλη τη χώρα.

Μίλησε για ένα «πλέγμα σχεδιασμού για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» εφόσον «για πρώτη φορά θα ενταχθούν σε μια ενιαία βάση δεδομένων, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για προστατευόμενες περιοχές, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, για να κλείσουν πληγές που αφορούν χαρακτήρα μορφή (δασικό, αγροτικό) και ιδιοκτησιακά δικαιώματα (δημοσίου, ιδιώτη). Στόχος είναι να φθάσουμε στο σημείο ώστε όποιος θέλει να πάρει μια πληροφορία για το ακίνητό του, ολόκληρη και ασφαλή για να την αξιοποιήσει προς όφελός του».

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία υλοποιούνται σε 220 Δήμους της χώρας και με προϋπολογισμό πάνω από 400 εκατομμύρια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ερχόμαστε με ασφάλεια δικαίου να καλύψουμε όλες τις εκκρεμότητες με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, καθορίζοντας χρήσεις γης, όρους δόμησης με κυκλοφοριακές μελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών και τεχνολογικών καταστροφών, με οριοθετήσεις ρεμάτων) να βάλουμε τάξη και να καθορίσουμε στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού περιοχή», ανέφερε.

Ανακοίνωσε πως το 40% θα έχει συμβασιοποιηθεί έως το τέλος του έτους και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο θα καλυφθεί το 100% των Σχεδίων και όλα αυτά, μετέπειτα, θα εγκριθούν με 300 Προεδρικά Διατάγματα και με ένα τελικό θα μπορεί να γίνεται αλλαγή χρήσης στους όρους δόμησης και να γίνουν και έργα ανάπλασης βάζοντας τάξη εκεί που δεν υπήρχε ποτέ.

«Το έλλειμμα αυτού του σχεδιασμού μας στέρησε επενδυτικές ευκαιρίες, χρηματοδοτήσεις, θέσεις εργασίας και εισόδημα που τόσο έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε ο κ. Ταγαράς τονίζοντας πως «το πρόγραμμα αναπλάσεων ύψους 450 εκατ. ευρώ θα εστιάζει στις υποβαθμισμένες περιοχές και θα περιλαμβάνονται και κτίρια που συμπληρώνουν την επέμβαση στον χώρο, όπως το έργο του Λαδόπουλου».

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων λέγοντας πως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του 2021 και του 2022, που αφορά περίπου στους 125.000 ωφελούμενους ήταν συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ περίπου, ενώ για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» που αφορά 20.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ ανέφερε πως θα έχει προκηρυχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 5

Ο κ. Ταγαράς εξήγγειλε για πρώτη φορά μια σημαντική παρέμβαση που αφορά στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (όσα κτήρια δεν έχουν άδεια ή έχουν υπερβάσεις στο ύψος πάνω από 20% ή υπερβάσεις δόμησης πάνω από 40%) που θα κατατεθεί στη Βουλή διότι όπως εξήγησε «εάν δεν έχουν ρυθμίσει οι ιδιοκτήτες αυθαίρετα που ανήκουν στην κατηγορία 5 δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ή να το διαχειριστούν.» και τόνισε πως αφορά και δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτήρια.

ΠΑΡΕΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

Ανακοίνωσε, επίσης, πως για τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμησης θα μπορούν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2022 οι ιδιοκτήτες δια μέσω των μηχανικών να έχουν πάρει την προέγκριση της οικονομικής άδειας. Επιπλέον, τόνισε, πως «μέχρι την 9η Δεκεμβρίου μπορεί να έχει υποβληθεί η αίτηση για θεώρηση όρων δόμησης χωρίς την προϋπόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης που έχει κόστος για τον πολίτη, αλλά μόνο με την υποβολή του τοπογραφικού και των τίτλων ιδιοκτησίας που αποδεικνύουν τα της παρέκκλισης με την υποχρέωση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 θα πρέπει να υπάρξει αίτηση για προέγκριση ή έγκριση οικοδομικής άδειας».

ΠΑΡΑΔΙΑΣ: «ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ»

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Δικηγόρος Α.Π. Στράτος Παραδιάς έθεσε στον Υπουργό πως η ημερομηνία είναι ασφυκτική, με τον κ. Ταγαρά να καταγράφει το αίτημα.

Νωρίτερα, ο κ. Παραδιάς έκανε μια σφαιρική καταγραφή των αιτημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν τεράστιο κόστος για να συντηρήσουν την περιουσία τους, κάνοντας αναφορά στα υψηλά δημοτικά τέλη καλώντας τους δήμους να συμβάλλουν από την πλευρά τους με μειώσεις στην τιμή ζώνης, στην υπερφορολόγηση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 ευρώ, στις μισθώσεις αλλά και σ την ενέργεια στα ακίνητα, ενώ για την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων ανέφερε πως θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες γι’ αυτό ζήτησε άμεση χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος αλλιώς όπως είπε θα απαξιωθεί η ακίνητη

Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: «ΛΥΣΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ»

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Αχαΐας λόγω της ενεργειακής κρίσης, μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη, σημειώνοντας πως «η στροφή προς την αξιοποίηση των εθνικών και δη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στην ενεργειακή αυτονομία και στο χαμηλό κόστος παραγωγής και χρήσης της ενέργειας διαφαίνεται ως μοναδική λύση».

Ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας ώστε να υποστηριχθούν οι επενδύσεις στα ακίνητα προτείνοντας τα εξής:

  1. Να μειωθεί το ενεργειακό κόστος με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο λαο με σκοπό την αποσόβηση της κλιματικής κρίσης
  2. Να θεσπιστεί ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς
  3. Να περιοριστεί η γραφειοκρατία
  4. Να επεκταθεί η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών
  5. Να επιδοτηθεί από το κράτος ορθά και γενναία και όχι με μεσοβέζικες λύσεις η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση τόσο στις κατοικίες όσο και στα επαγγελματικά κτίρια.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ (ΚΙΝΑΛ): «ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ»

Ο Μιχαήλ Ι. Κατρίνης, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΙΝΑΛ, Βoυλευτής Ηλείας τόνισε την ανάγκη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την στήριξη της αγοράς ακινήτων. «Σήμερα οι πολίτες χρειάζονται 26 εργάσιμες μέρες για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα, έχουμε την χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. «Η ακίνητη περιουσία συνιστά για μας βασικό πυλώνα και απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση» ανέφερε θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη στήριξης της κοινωνικής κατοικίας. «Στοχεύουμε σε πολιτικές δίκαιες και με το βλέμμα στη νέα γενιά καθώς υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στη στέγη των νέων παιδιών και την αδυναμία να λάβουν δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα».

Να αναφερθεί πως η κα Αθανασιάδη απένειμε τιμητικές πλακέτες τόσο στον κ. Ταγαρά όσο και στον κ. Κατρίνη αναγνωρίζοντας την διαχρονική συμβολή τους για την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων.

«ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

«Η μεταβίβαση ακινήτου αποτελεί Γολγοθά, απαιτεί 2-3 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι εφικτό», ανέφερε η Kατερίνα Φωτοπούλου, Συμβολαιογράφος Πατρών τονίζοντας πως αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση εν τούτοις υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν το έργο τους, ενώ αναφορικά με το θέμα των αντικειμενικών αξιών τόνισε «μας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη και ζητάμε τον εξορθολογισμό τους ώστε ο κάθε πολίτης να πληρώνει ότι του αντιστοιχεί».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ο Αντώνης Μουζάκης, φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Φορολογικός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρθηκε στις νέες  φορολογικές διατάξεις που διέπουν την ακίνητη περιουσία γνωστοποιώντας εκτός των άλλων πως οι αγοραπωλησίες δεν θα έχουν φόρο προστιθέμενης αξίας και την παράταση για δύο χρόνια ακόμα της αναστολής του φόρου υπεραξίας όπως επίσης και την παράταση έως τις 31 -12 -2024 της μείωσης του 40% του φόρου εισοδήματος για δαπάνες λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης, κ.ά.

«ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»

Ο δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Ηλ. Μηχανολόγος, Ενεργειακός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI ανέφερε πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων προτρέποντας τους ιδιοκτήτες να κάνουν επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής κάλυψης καθώς μέχρι το 2050 με ευρωπαϊκή επιταγή θα πρέπει όλα τα κτήρια να έχουν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Κλείνοντας ο κ. Τσαρούχας ενημέρωσε για το πρόγραμμα ασφάλισης της Ιντεραμέρικαν που προσφέρει με χαμηλό κόστος 34 καλύψεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

H εκδήλωση έκλεισε με διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας. Στο νέο Δ.Σ. εξελέγησαν οι: Κυριακή Αθανασιάδη, Περικλής Καραγεωργόπουλος Νίκος Παπάκος, Εύη Τόλια – Ζούπα, Χρήστος Καποτάς, Ελένη Παπαδοπούλου, Ισμήνη Θεοδωροπούλου, ενώ στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι: Πλάτων Παλούμπης, Γιώργος Τσαρούχας και Μαργαρίτα Αγραπίδη.

thebest.gr

RELATED ARTICLES