Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΦάμελλος: Στην κατεύθυνση των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο των δασικών...

Φάμελλος: Στην κατεύθυνση των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο των δασικών χαρτών

«Στην κατεύθυνση των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, λίγο πριν το νομοσχέδιο εισέλθει προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής.

Ο κ. Φάμελλος, έκανε γνωστό ότι παρατείνεται ο χρόνος αποστολής των στοιχείων για τις οικιστικές πυκνώσεις στην Κτηματολόγιο ΑΕ μέχρι τις 18 Ιουνίου για όλους τους ΟΤΑ της χώρας. Έτσι εμμέσως πλην σαφώς επεκτείνεται και η ανάρτηση των δασικών χαρτών της χώρας στους πέντε μήνες συνολικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε πρόταση αναστολής της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Επίσης, όπως είπε, με υπουργικές αποφάσεις εντός της εβδομάδας, οι αντιρρήσεις των ΟΤΑ θα υποβάλλονται ατελώς.

Όσον αφορά το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Φάμελλος δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν, αυτό «πρόκειται να αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο με συνδυασμό χρήσης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών εργαλείων, έτσι ώστε να διατηρηθεί το δασικό ισοζύγιο», όπως είπε.

«Δεν είναι δυνατόν οι ΟΤΑ να αδυνατούν να προσδιορίσουν τα όρια των πολεοδομικών πράξεων», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, καλώντας τους δήμους να επισπεύσουν στην κατάθεση των ορίων των οικισμών τους, προκειμένου να πάψει να υπάρχει ανησυχία μεταξύ των πολιτών σε σχέση με την ιδιοκτησία τους. Σε σχέση με το τέλος αντιρρήσεων, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι μηδενικό, αλλά προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης επιστημόνων για την υποβοήθηση της ολοκλήρωσης του έργου.

Σε σχέση με τα πρόδηλα λάθη, με επερχόμενη υπουργική απόφαση, αυτά θα προσδιορίζονται και θα επιλύονται χωρίς κόστος αντιρρήσεων. Επίσης, Θα υπάρξει η παραχώρηση χρήσης ή κυριότητας, με αξιοποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί αντίρρηση, αλλά τακτοποίηση εκχέρσωσης που έγινε από το 1945 μέχρι το 1975 ή από το 1975 μέχρι το 2007. «Δημιουργούμε ένα πολύ ευέλικτο περιβάλλον και για του ΟΤΑ, καθώς δε θα απαιτούνται πλέον οικονομοτεχνικές μελέτες για κάτι που είναι εκχερσωμένο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Μάλιστα, αρκεί το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ για να εξαιρεθεί των γραφειοκρατικών απαιτήσεων, και με αυτόν τον τρόπο κυρώνεται μετά την παραχώρηση χρήσης ως αγροτεμάχιο, άρα η επιδότηση μέχρι και δέκα χρόνια πίσω είναι ασφαλής. Ενώ μειώνεται στο 1/3 το κόστος παραχώρησης χρήσης ή κυριότητας, ξεκινώντας από 70 ευρώ το στρέμμα, ενώ η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε εκατό δόσεις. «Για την αγροτική χρήση προβλέπονται παραχωρήσεις και από το Σύνταγμα», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις για εμπορική αξιοποίηση δασών, για πισίνες ή βίλες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Πατούλης, «οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δεν υπάρχει θεώρηση των σχεδίων πόλης, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των οικιστικών εκτάσεων, και δε λαμβάνουν υπ΄ όψη τους αναδασμούς». Όπως είπε, «οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τες αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλει ένσταση, την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας».

Προσέθεσε δε, ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες των ενστάσεων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές. Ενώ, επεσήμανε ότι το τέλος αντίρρησης ξεκινά από 20 ευρώ για έκταση ως 100 τ.μ. και αυξάνεται μέχρι 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και επανεκκίνησή της αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων και αποτυπώσεων της σημερινής κατάστασης, να ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και οι αναδασμοί, να υπάρξει παράταση της υποβολής των αντιρρήσεων και μείωση του κόστους του παραβόλου, και η συμμετοχή εκπροσώπου μηχανικού ή γεωπόνου του δήμου στην επιτροπή αντιρρήσεων.

Σημειώνεται ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί σε 33 περιοχές, καλύπτοντας 46,8εκ. στρέμματα, αποτυπώνοντας το 35% της επικράτειας, ενώ κυρωμένοι είναι το 1%.

 

imerisia.gr

RELATED ARTICLES