Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΦωτήλας: Για πόσο ακόμα θα καθυστερήσει η προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’...

Φωτήλας: Για πόσο ακόμα θα καθυστερήσει η προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Στη διαρκή αναβολή που βρίσκεται από τις αρχές του έτους το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II» αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειες και Οικονομίας & Ανάπτυξης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.
Οι συνεχείς αναβολές του εν λόγω προγράμματος έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες σε εταιρείες του κλάδου για τις οποίες το πρόγραμμα αποτελεί τονωτικές ενέσεις ρευστότητας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για την προκήρυξη του προγράμματος εκκρεμούν οι τελευταίες εγκρίσεις στα υπουργεία. Επιπλέον, η καθυστέρηση που σημειώνεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης θεωρείται συνθήκη ικανή να παρατείνει την προκήρυξη του προγράμματος για μήνες.
Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν ο Μάιος θα είναι ο καταληκτικός μήνας προκήρυξης του προγράμματος, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία λόγω των συνεχών αναβολών της έναρξης του προγράμματος και σε τι ποσοστό έχουν επιτευχθεί οι ενεργειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας
– Οικονομίας και Ανάπτυξης
Θέμα: Για πόσο ακόμα θα καθυστερήσει η προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;
Σε διαρκή αναβολή βρίσκεται από τις αρχές του έτους το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 το οποίο παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια αυξάνοντας ταυτόχρονα την αξία του. Μόλις πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ ανακοίνωσε ότι το Μάιο το εν λόγω πρόγραμμα θα βρεθεί στον «αέρα» και θα είναι ανοιχτό προς κάθε ενδιαφερόμενο. Την ίδια στιγμή όμως οι συνεχείς αναβολές έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες σε εταιρείες του κλάδου, οι οποίες ουσιαστικά λαμβάνουν μέσω του προγράμματος τονωτικές ενέσεις ρευστότητας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για την προκήρυξη του προγράμματος εκκρεμούν οι τελευταίες εγκρίσεις στα υπουργεία. Επιπλέον, η καθυστέρηση που σημειώνεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης θεωρείται συνθήκη ικανή να παρατείνει την προκήρυξη του προγράμματος για μήνες.
Επειδή η οικονομική κρίση έχει παγώσει εδώ και καιρό τις οικοδομικές εργασίες και ανακαινίσεις
Επειδή από το εν λόγω πρόγραμμα επωφελούνται πολλοί επαγγελματίες του κλάδου που σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση (ενεργειακοί επιθεωρητές, εταιρείες κουφωμάτων κ.α.)
Επειδή οι καταναλωτές που έχουν ανάγκη να προβούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις στη κατοικία τους εδώ και καιρό αναβάλουν συνεχώς τα σχέδιά τους
Επειδή το εν λόγω πρόγραμμα θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας στην εξοικονόμηση ενέργειας
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Θα είναι ο Μάιος ο καταληκτικός μήνας προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II» ή θα υπάρξει και άλλη αναβολή; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις;
2. Έχουν μελετηθεί και υπολογιστεί οι επιπτώσεις στην οικονομία από την αναβολή της προκήρυξης του εν λόγω προγράμματος; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
3. Σε τι ποσοστό έχουν επιτευχθεί οι ενεργειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι της χώρας μέχρι σήμερα;
RELATED ARTICLES