Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΦωτοβολταϊκά και συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά κορυφαίες πηγές ενέργειας το 2050 – IEA

Φωτοβολταϊκά και συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά κορυφαίες πηγές ενέργειας το 2050 – IEA

photovΜια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency -IEA) προβλέπει ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να εξελιχθεί στην κορυφαία πηγή ενέργειας ως το 2050 εάν δρομολογηθούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Η έκθεση με τίτλο “Energy Technology Perspectives 2014 – Harnessing Electricity’s Potential”υποστηρίζει ότι τα φωτοβολταϊκά συνδυαστικά με τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά συστήματα μπορούν να παράσχουν το 26% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής. Με τη συνολική διείσδυση των ΑΠΕ να φτάνει το 65% και την εξοικονόμηση ενέργειας οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να μειωθούν κατά 40%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό το σωτήριο σενάριο για το κλίμα θα καταστεί εφικτό εάν οι επενδύσεις μετάβασης από την οικονομία του άνθρακα προς την καθαρή ενέργεια φτάσουν τα 44 τρισ. δολάρια ως το 2050.

Ωστόσο, τα κέρδη θα είναι πολλαπλάσια αφού η μετάβαση στις ΑΠΕ θα εξοικονομήσει 115 τρισ. δολάρια από ορυκτά καύσιμα ως το 2050 με τη συνολική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων να φτάνει τα 71 τρισ. δολάρια.

Η έκθεση του IEA αναφέρει ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε το 20% το 2011, ποσοστό που θα συνεχίσει να αυξάνεται χάρη στη μείωση του κόστους του εξοπλισμού στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Διαφορετική μελέτη δείχνει ότι το κόστος της αιολικής ενέργειας είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του φυσικού αερίου εάν συνυπολογιστεί αυτό των εκπομπών ρύπων.

Παρόλα αυτά, οι προοπτικές ανάσχεσης των κλιματικών αλλαγών είναι “θολές” εάν ενταθεί η χρήση του άνθρακα.

“Πρέπει να τα καταφέρουμε, αλλά είμαστε σε λάθος δρόμο αυτή τη στιγμή” λέει η διευθύνουσα σύμβουλος του IEA Μαρία βαν ντερ Χέφεν.

“Η αυξανόμενη χρήση του άνθρακα σε όλο τον κόσμο επισκιάζει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και οι εκπομπές ρύπων της ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια” προσθέτει.

Πηγή: www.econews.gr

RELATED ARTICLES