Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΦωτοβολταϊκά: Ο «Δεκάλογος Προβλέψεων» της IHS για το 2015

Φωτοβολταϊκά: Ο «Δεκάλογος Προβλέψεων» της IHS για το 2015

photovoltaic_panels-300x221Η εταιρεία ερευνών αγοράς HISδιατυπώνει τις 10 κορυφαίες προβλέψεις για την αγορά φωτοβολταϊκών το 2015. Ανάμεσα στις προβλέψεις ξεχωρίζει η εκτίμηση ότι εφέτος η παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκά θα σημειώσει άλμα μέχρι και 25%, φτάνοντας συνολικά τα 57GW.

1. Η παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκά θα αυξηθεί μέχρι και 25% με συνέπεια να αγγίξει συνολικά τα 57 GW. Ειδικότερα, οι προβλέψεις της IHS κάνουν λόγο για αύξηση από 16% έως 25%, ενώ, σε απόλυτους αριθμούς, η συνολική ζήτηση εκτιμάται να φτάσει στα 53 με 57 GW παγκοσμίως. Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία, ενώ σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση της ζήτησης θα προέλθει κατά βάση από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

2. Τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (CPV) θα σημειώσουν αύξηση 37% με τη νέα εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει τα 250 MW. Μάλιστα, ως το 2020 ο συγκεκριμένος τύπος φωτοβολταϊκών αναμένεται να έχει διψήφια ποσοστά αύξησης ετησίως.

3. Η εγκατάσταση νέων διεσπαρμένων φωτοβολταϊκών ( DPV) στην Κίνα, δηλ. του τύπου των φ/β με μέγεθος 100 kW ή λιγότερο – δεν θα ανταποκριθεί στο επίπεδο των προβλέψεων, ωστόσο θα συνεχίσει να αυξάνεται. Συγκεκριμένα, το 2015 η IHS προβλέπει ότι υα εγκατασταθούν επιπλέον 4.7 GW DPV το 2015, αύξηση περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι.

4. Οι διασυνδέσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο δίκτυο προβλέπεται να τριπλασιαστούν εφέτος, φτάνοντας τα 775 MW.

5. Οι αναδυόμενες αγορές φ/β ωριμάζουν, με τη Χιλή να είναι η επόμενη αναδυόμενη αγορά, μετά τη Νότια Αφρική, καθώς και η λατινοαμερικανική χώρα αναμένεται να φτάσει το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών. IHS προβλέπει ότι η Χιλή θα είναι η επόμενη για να φτάσει το ορόσημο του 1 GW σε εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ηλιακή ικανότητα. Εκτός από τη Χιλή, άλλες νέες αναδυόμενες αγορές έτοιμες για ταχεία ανάπτυξη το 2015 είναι η Ιορδανία, τις Φιλιππίνες και την Ονδούρα. Αντίθετα, μεγάλη αβεβαιότητα εξακολουθεί να περιβάλλει το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Τουρκία.

6. Η τεχνολογία των μονοκρυσταλλικών θα αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά, αν και δεν αναμένεται να απειλήσει την κυριαρχία των πολυκρυσταλλικών στο εγγύς μέλλον. Η IHS προβλέπει ότι το μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής των φωτοβολταϊκών με μονοκρυσταλλικά κύτταρα θα αυξηθεί σε 27% το 2015, από 24% το 2014.

7. Τα φωτοβολταϊκά DPV – δηλ. έως 100 kW – θα φτάσουν το 30% του συνόλου των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών. Το 2015 αναμένεται να ανέλθουν σε 15.7 GW, ενώ το 2014 ανέρχονταν σε 13.2 GW. Η Ιαπωνία θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αγορά αυτού του τύπου των φωτοβολταϊκών, με τα DPV να φτάνουν το 70% των εγκαταστάσεων, ενώ και στις ΗΠΑ αναμένεται εγκατασταθούν περισσότερα από 2,2 GW αυτού του τύπου φ/β εφέτος, με το net-metering και τα προϊόντα υψηλής απόδοσης να συνεχίζουν να δεσπόζουν στην αγορά.

8. Το δεύτερο τρίμηνο του 2015 οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να «φρενάρουν», καθώς λήγει το πρόγραμμα κινήτρων που οδήγησε στην ως σήμερα παρατηρούμενη αλματώδη ανάπτυξη του κλάδου στην χώρα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, με τη σειρά της, κατά την IHS, να πυροδοτήσει νέο κύμα συγχωνεύσεων σε αναδόχους σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής ( EPC contractors) ανά την Ευρώπη. Ωστόσο, σημειώνει ότι και εφέτος το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρωταγωνιστήσει στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών με 1,4GW εγκατεστημένης ισχύος.

9. Οι πωλήσεις τριφασικών μετατροπέων ( inverters) αναμένεται να φτάσει το ένα τρίτο του συνόλου των πωλήσεων inverters παγκοσμίως το 2015, ξεπερνώντας τα 2,2 δις δολ. Σε σχέση με το 2014, οι νέες παραγγελίες τριφασικών inverters θα σημειώσουν αύξηση 31%, καθώς θα ξεπεράσουν τα 15GW. Η αύξηση αναμένεται, κυρίως, σε σημαντικές αγορές όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, όπου συνολικά οι παραγγελίες θα φτάσουν τα 7,6 GW.

10. Η ΙΗ S προβλέπει ότι το 2015 η Καλιφόρνια θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας. Η εταιρεία ερευνών αγοράς εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2015, Καλιφόρνια – η μεγαλύτερη αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες – θα εξασφαλίσει την παγκόσμια πρωτιά όσον αφορά το μερίδιο αγοράς της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Τα φ/β στην Καλιφόρνια το 2015 θα παραγάγουν πάνω από 10% του ηλεκτρισμού, ξεπερνώντας, έτσι, άλλες κορυφαίες αγορές, όπως την Γερμανία και την Ιταλία, όσον αφορά το μερίδιο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από φωτοβολταϊκά.

 

 

Πηγή: www.energia.gr

RELATED ARTICLES