Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΦωτοβολταϊκό πάρκο μέσα στο νερό (video)

Φωτοβολταϊκό πάρκο μέσα στο νερό (video)

fb7

Το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Βρίσκεται στον ταμιευτήρα Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Η ηλιακή συστοιχία θα καλύπτει εξολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες μονάδας επεξεργασίας νερού. Το πάρκο έχει μέγεθος οκτώ γηπέδων ποδοσφαίρου και φιλοξενεί 23.000 πάνελ. Αναμένεται να παράγει 5.800.000 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα χρόνο.

«Η ηλιακή ενέργεια δεν αρκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Διότι μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε μόνο όταν ο ήλιος εκπέμπει θερμότητα, μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας. Όμως εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια και κατά την διάρκεια της νύχτας. Δεν μπορούμε να αντλήσουμε λοιπόν την απαραίτητη ενέργεια από μια κλασσική ηλιακή συστοιχία. Το φωτοβολταϊκό πάρκο στο νερό, αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής πολλαπλών στοιχείων» υποστηρίζει ο Άνγκες Μπέρρυ, διευθυντής Ενέργειας της εταιρείας ύδρευσης «Thames Water».

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετήθηκαν στο νερό ώστε να αξιοποιηθεί ο ταμιευτήρας χωρίς να απαιτηθούν χερσαίες επιφάνειες.Καλύπτουν μόλις το 6% της επιφάνειάς του και δεν έχουν επίπτωση στα τοπικά οικοσυστήματα.

«Η ηλιακή ενέργεια, τα πάνελ και τα καλώδια λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτή της πρακτικής, είναι ότι τα καλώδια και τα πάνελ δροσίζονται συνεχώς. Σίγουρα κερδίζουμε ενέργεια σε σχέση με μια ηλιακή συστοιχία που βρίσκεται σε ένα χωράφι» υποστηρίζει ο Νικ Μπόιλ, διευθύνων σύμβουλος της «Lighthouse».

Οι μονάδες που θα επωφεληθούν από το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο παρέχουν πόσιμο νερό σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Αντίστοιχο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται στην περιοχή του Μάντσεστερ.

RELATED ARTICLES