Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΦόβοι για επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης λόγω COVID-19.

Φόβοι για επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης λόγω COVID-19.

Η πανδημία του COVID-19 ίσως να θέσει εμπόδια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατ’ επέκταση την έγκαιρη επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, όπως προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί.

Η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας έφθασε τα 2.537 γιγαβάτ στα τέλη του περασμένου έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 176 γιγαβάτ σε σύγκριση με το 2018, αλλά ο κορονοϊός εξακολουθεί να επισκιάζει τις προοπτικές του κλάδου για το 2020, επηρεάζοντας τόσο τις αλυσίδες εφοδιασμού όσο και τις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές, IRENA, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “αντιπροσώπευαν το 72% της συνολικής ανάπτυξης ισχύος” το 2019, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να καταγράφουν αύξηση κατά 98 γιγαβάτ και σχεδόν κατά 60 γιγαβάτ αντίστοιχα. Μαζί, αυτές οι δύο τεχνολογίες ήταν υπεύθυνες για το 90% της επιπλέον ανανεώσιμης ενέργειας που προστέθηκε στη δυναμικότητα το 2019.

Όσον αφορά σε άλλες πηγές, η αύξηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίστηκε ως “ασυνήθιστα χαμηλή” πέρυσι. Ο γενικός διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera, εξήγησε ότι ορισμένα μεγάλα έργα είχαν “χάσει τις αναμενόμενες προθεσμίες ολοκλήρωσης”.

Αντικατοπτρίζοντας γεωγραφικά την κατάσταση, η έκθεση δείχνει ότι η Ασία ήταν υπεύθυνη για το 54% των προσθηκών ανανεώσιμης δυναμικότητας πέρυσι.

Ενώ οι προσθήκες που αναφέρθηκαν από την IRENA ενδέχεται να δείχνουν συνολικά πολλά υποσχόμενες, φέτος φαίνεται ότι ο κλάδος θα αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις, πολλές από τις οποίες συνδέονται με την πανδημία COVID-19, η οποία προκάλεσε προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού και ανάγκασαν ορισμένα εργοστάσια να κλείσουν .

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, ενώ η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ορισμένες αγορές.

Wood Mackenzie: Καθυστερήσεις λόγω του lockdown
Στην αρχή της εβδομάδας, η Wood Mackenzie προέβλεψε ότι έργα 3 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών και αιολικών εγκαταστάσεων στην Ινδία θα μπορούσαν να καθυστερηθούν λόγω του lockdown.

«Ο χρόνος του lockdown είναι ατυχής, καθώς το πρώτο τρίμηνο είναι συνήθως μια από τις περιόδους όπου καταγράφονται οι πολλές εγκαταστάσεις αιολικών έργων», δήλωσε ο Robert Liew, αναλυτής της εταιρείας.

«Το lockdown θα καθυστερήσει κάποια έργα μέχρι το καλοκαίρι και εάν αυτό επεκταθεί η κατασκευή αιολικών πάρκων θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω ειδικά αν μιλάμε για την εποχή των μουσώνων, όπου οι αιολικές εγκαταστάσεις είναι συνήθως στο χαμηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε.

Η Wood Mackenzie πρόσθεσε ότι οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην Ινδία «αναμένεται να χτυπηθούν σκληρά», επειδή ο κλάδος ήταν «εξαρτημένος σε μεγάλο βαθμό» από τις κινεζικές εισαγωγές φωτοβολταϊκών μονάδων.

insider.gr

RELATED ARTICLES