Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΦόροι 19 δισ. Ευρώ ως το τέλος του χρόνου

Φόροι 19 δισ. Ευρώ ως το τέλος του χρόνου

Το πιο βαρύ φορολογικό 4µηνο του έτους ξεκινάει στο τέλος του µήνα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στις επόμενες 133 ηµέρες φόρους ύψους 19 δισ., δηλαδή κάτι περισσότερο από 142 εκατ. την ηµέρα.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έφυγαν από την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή χωρίς να αποφανθούν σχετικά µε το αν το πρωτογενές πλεόνασµα του 2018 και του 2019 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα που προβλέπει η ελληνική πλευρά. Υπήρχε λόγος γι’ αυτό: διαπιστώνοντας ότι στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανταποκρίθηκαν µόλις οι 7 στους 10 θέλουν να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισµού πριν βάλουν την υπογραφή τους για το τελικό ύψος του πλεονάσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επόμενο 110ήµερο θα είναι καθοριστικό και για το θέµα των συντάξεων, αλλά και για την ενεργοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος µήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο θα συμπέσουν χρονικά η υποχρέωση πληρωµής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ την ίδια ηµέρα θα εκπνεύσει η προθεσμία και για την πληρωµή του φόρου εισοδήματος νοµικών προσώπων. Χωρίς λοιπόν να συμπεριληφθουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του µήνα (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κατανάλωσης κ.λπ.) θα πρέπει να εισπραχθούν:

– Ενα δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

– 600 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, και

– Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νοµικών προσώπων.

Τα στοιχεία για τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα περίπου στις 10 Οκτωβρίου.

Οι θεσµοί είναι πλέον βέβαιο ότι θα περιμένουν και αυτά τα δεδομένα πριν ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα στείλει στη Βουλή το
προσχέδιο του προϋπολογισµού του 2019 (σ.σ. η προθεσμία εκπνέει την 1η Οκτωβρίου) ενσωματώνοντας και την πρόβλεψη για την περικοπή των συντάξεων. Οσον αφορά την ημερομηνία οριστικών αποφάσεων, είναι πλέον ανοιχτό
το ενδεχόμενο αυτές να ληφθούν την τελευταία στιγµή (σ.σ. ακόµη και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου), δηλαδή λίγα µόλις 24ωρα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισµού στη Βουλή, αλλά και λίγα 24ωρα πριν εκδοθούν τα ειδοποιητήρια για τις συντάξεις του µηνός Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού στο 8µηνο έχουν δημιουργήσει αρκετές… απορίες στους δανειστές και αυτός είναι ακόµη ένας λόγος για τον οποίο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά µε το ύψος του φετινού
πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο 8µηνο, από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι:

1 . Εχουν συγκρατηθεί και πάλι οι επιστροφές φόρου, προκειμένου να τονωθεί το υπερπλεόνασμα µέσω των εσόδων. Στο 8µηνο, οι επιστροφές ήταν κατά 402 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση µε τον στόχο.

2. Οι δαπάνες εμφανίζονται συγκροτημένες σχεδόν αποκλειστικά λόγω του παγώματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 923 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον στόχο που είχε τεθεί για την περίοδο. Επειδή αυτές οι πρακτικές έχουν…κοντά ποδάρια και επηρεάζουν άλλα οικονοµικά μεγέθη (όπως τη ρευστότητα της οικονομίας και τελικά την ανάπτυξη), οι δανειστές περιμένουν σαφείς ενδείξεις σχετικά µε το κατά πόσο είναι δυνατό να αποδώσουν οι εξαιρετικά
φιλόδοξοι εισπρακτικοί στόχοι των τελευταίων µηνών του χρόνου.

Στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισµού θα πρέπει να φτάσουν στα 19 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περισσότερα από 4,7 δισ. ευρώ ανά µήνα. Οσον αφορά τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι ο μοναδικός δύσκολος µήνας. Διπλές υποχρεώσεις έχει και ο Νοέμβριος (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος), όπως επίσης και ο Δεκέμβριος (ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας).

 

tee.gr

RELATED ARTICLES