Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΦόρτισε ξανά τις μπαταρίες της και ξεπέρασε την καταστροφή

Φόρτισε ξανά τις μπαταρίες της και ξεπέρασε την καταστροφή

Εξαίρεση στον κανόνα του αφελληνισμού της βιομηχανικής παραγωγής συνιστά η Sunlight. H εταιρεία που παραμένει πολύ μακριά από την Αττικοβοιωτία, το κέντρο δηλαδή επιχειρηματικότητας της χώρας, καταφέρνει να ξαφνιάζει θετικά παρά την ατυχία της πυρκαγιάς, που την έπληξε πριν από περίπου επτά μήνες. Η επιχείρηση όχι μόνον καταφέρνει να παραμένει στον τομέα της μεταποίησης, αλλά είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν δύο παράγοντες: πρώτον, η επένδυση και η εξειδίκευση σε έναν τομέα όπου αρχικά λίγοι επένδυσαν και, δεύτερον, η επιμονή του βασικού της μετόχου Πάνου Γερμανού να καταστήσει την εταιρεία ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Ο τελευταίος, διαθέτοντας μεγάλη οικονομική επιφάνεια, διατήρησε την εταιρεία επί πολλά χρονιά παρά τις όποιες ζημίες εμφάνισε στο παρελθόν. Στη δύσκολη στιγμή μάλιστα, της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη μονάδα ανήμερα την Πρωτομαγιά, ο σύμβουλος διοίκησης της εταιρείας Χρήστος Καρτάλης, σε σύσκεψη της περιφέρειας Ξάνθης ευθύς εξαρχής διαβεβαίωσε τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Αυτό έπραξε την ίδια ημέρα και ο πρόεδρος του ομίλου Οlympia Group, που ελέγχει τη Sunlight, Γιάννης Καραγιάννης.

Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sunlight Bασίλης Μπίλης, το προσωπικό της εταιρείας είναι από τα σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία. «Είναι απολύτως εξειδικευμένο κι απαρτίζεται από καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους με δεξιότητες στον τομέα της κατασκευής μπαταριών μολύβδου», λέει, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε να χάσουμε κανέναν». Έτσι, επί επτά μήνες, το σύνολο του προσωπικού αμείβεται πλήρως σαν η μονάδα να λειτουργεί πλήρως.

Τη σχέση αυτή με την τοπική κοινωνία ο Πάνος Γερμανός και η Sunlight σφυρηλάτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η επιχείρηση είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του νομού μετά το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι απασχολούμενοι στις εταιρείες Sunlight ABEE και της πρώην Sunlight Recycling σήμερα ανέρχονται σε 840 και αντιστοιχούν (άμεση επίδραση) στο 3,5% του συνόλου των εργαζομένων της μεταποίησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η άμεση και έμμεση επίδραση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αφορά πάνω από 5.100 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Σε οικονομικούς όρους, η λειτουργία της Sunlight ABEE στην Ξάνθη συμβάλει στο 15% του ΑΕΠ του νομού Ξάνθης, ενώ τα εξαγόμενα προϊόντα της αντιστοιχούν επίσης στο 15% των εξαγωγών του ίδιου νομού.

Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, για τη ύπαρξη μιας επιχείρησης έχουν οι ίδιοι οι πελάτες της. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight κ. Μπίλης είναι σίγουρος για τη στήριξη που παρέχουν στην επιχείρηση. «Οι πελάτες μας», λέει, «από την αρχή έδειξαν τη στήριξή τους στην εταιρεία μας. Η βιομηχανική μπαταρία δεν είναι προϊόν μαζικής παραγωγής και οι χρήστες ανά τον κόσμο αναμένουν πολύ υψηλή ποιότητα και καινοτομία. Και αυτό είναι κάτι που διασφαλίζει η Sunlight. Γι’ αυτό», καταλήγει, «και μας ανέμεναν και αυτή τη στιγμή σταδιακά ανατροφοδοτούμε τις παραγγελίες τους».

Το κύμα συμπαράστασης και το δάνειο της ΕΤΕπ

«Eίναι πιο δύσκολο να ανακατασκευάσεις ένα εργοστάσιο από το να το χτίσεις από την αρχή μέσα σε ένα χωράφι», λέει ο επικεφαλής της Sunlight Βασίλης Μπίλης. Όπως επισημαίνει, ακόμη και η εξαγωγή των υπολειμμάτων της καταστροφής είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, έπρεπε να τρέξουν έλεγχοι της Πυροσβεστικής, του ασφαλιστικού φορέα της επιχείρησης κ.ο.κ.

Παρά ταύτα, η εταιρεία κατάφερε σχετικά γρήγορα την επαναλειτουργία του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τέθηκε σε λειτουργία η γραμμής παραγωγής για τις μπαταρίες υποβρυχίων, αρχικά στο 30% της παραγωγικής ικανότητας και σήμερα έχει φτάσει το 100%. Οι δυσκολίες βρίσκονται στο τμήμα παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών (έλξης και εφεδρικής χρήσης) που συμβάλλει στον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής της επιχείρησης. «Εξάλλου, στο τμήμα αυτό εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και είχε υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά», λέει ο κ. Μπίλης. Πάντως από τον περασμένο Οκτώβριο και το τμήμα αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία. Αρχικά στο 30% της δυναμικότητας, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 50%. Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, επιδίωξη είναι η παραγωγή στη μονάδα της Sunlight στο Νέο Ολβιο Ξάνθης να έχει αποκατασταθεί στο 100% εκείνης που υπήρχε στο τέλος Απριλίου 2018. Aυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα φτάσει σε ένα επίπεδο με δυνατότητα παραγωγής περίπου 2 εκατ. στοιχείων μπαταρίας.

Με λίγη βοήθεια από τους «φίλους» της Sunlight, του χρόνου τέτοια εποχή, η παραγωγή θα έχει ξεπεράσει ακόμη και τα όρια που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον κ. Mπίλη, επιδίωξη είναι μέχρι το τέλος του 2019 η παραγωγή να ανέλθει στο επίπεδο των 2,6 εκατ. στοιχείων μπαταρίας. Αυτός είναι και ο στόχος της νέας χρηματοδότησης της εταιρείας με 12,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ): η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της μονάδας κατά 30% από τα επίπεδα του Mαΐου 2018.

Ο επικεφαλής της Sunlight αναφέρεται σε «φίλους» της επιχείρησης, οι οποίοι προσέτρεξαν είτε ηθικά είτε υλικά να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καθημερινότητάς της. «Υπήρξε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης», παραδέχεται με έντονη φόρτιση ο κ. Μπίλης, από αρχηγούς κομμάτων, πολιτικούς, υπουργούς, τραπεζίτες, ακόμη και αξιωματούχους της Ε.Ε. Πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Γίρκι Κατάινεν, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης της επιχείρηση από την ΕΤΕπ, με ανακοίνωσή του εκθείασε τη Sunlight χαρακτηρίζοντάς την «μια ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή επιτυχία». Η σχετική ανακοίνωση μάλιστα είχε τον ιδιαίτερα κολακευτικό τίτλο «Σχέδιο Γιούνκερ: παγκοσμίως πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία κατασκευής συσσωρευτών λαμβάνει στήριξη από το ΕΤΣΕ για ανάπτυξη και καινοτομία».

Tα κεφάλαια της ΕΤΕπ σίγουρα δεν επιλύουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επιχείρησης, αλλά σίγουρα συνιστούν μια έμπρακτη, αλλά και ηθική βοήθεια. Και αυτό, γιατί οι κανόνες της ΕΤΕπ είναι ιδιαιτέρως αυστηροί, ακόμη και αν πρόκειται για μια χαμηλού ύψους χρηματοδότηση.

Ανάπτυξη σε δύο άξονες με πυλώνα τις ΑΠΕ

Του χρόνου τέτοια εποχή η διοίκηση της Sunlight θα γνωρίζει επακριβώς τις επιπτώσεις της καταστροφής που συντελέστηκε τον Mάιο του 2018. Τα στελέχη της ωστόσο αισιοδοξούν και εκτιμούν ότι το κενό που προκάλεσε η καταστροφή δεν έχει καλυφθεί από τον ανταγωνισμό. Εξάλλου η εταιρεία σιγά σιγά υποδέχεται μια μονάδα πιο σύγχρονη και πιο παραγωγική.

«Ο τρόπος που έχουμε αντιδράσει», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Β. Μπίλης, «δεν επέτρεψε στον ανταγωνισμό να ελιχθεί δυναμικά. Το κενό υπάρχει ακόμη εκεί, και θα το καλύψουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στιβαρότητα του μετόχου της εταιρείας ασφαλώς τροφοδοτεί την αισιοδοξία μας».

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η πορεία της αγοράς. Τα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι η αγορά των μπαταριών κίνησης και εφεδρικής ισχύος παραμένει υγιής, σημειώνοντας ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένου ότι η τάση σε πολλές ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου (Ε.Ε., Β. Αμερική και Ανατολική Ασία) είναι η προώθηση των «καθαρών» πηγών ενέργειας και η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση αυτής. «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δημιουργεί τεράστιες ανάγκες αποθήκευσης του πλεονάσματος ενέργειας που παράγεται, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες», λέει ο κ. Μπίλης.

Οι νέοι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι μπαταρίες λιθίου οι οποίες θεωρούνται πιο αποδοτικές από τις παραδοσιακές μολύβδου-οξέος. Ωστόσο η παραγωγή τους ακόμη δεν έχει εξελιχθεί για την υποστήριξη μεγάλων στοιχείων μπαταρίας, όπως είναι οι μπαταρίες έλξης ή/και εφεδρικής χρήσης. Συνήθως μπαταρίες λιθίου αξιοποιούνται σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως π.χ. τα κινητά τηλέφωνα.

Στο α΄ εξάμηνο του 2019 ωστόσο η διοίκηση της Sunlight θα έχει παρουσιάσει ένα πιο εμπεριστατωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της αγοράς μπαταριών λιθίου. Μάλιστα ένα μέρος της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα κατευθυνθεί προς τα εκεί.

Ο δεύτερος άξονας επέκτασης της επιχείρησης είναι η γραμμή συναρμολόγησης μπαταριών στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η απόσταση που χωρίζει την Ξάνθη από την καρδιά της Ευρώπης είναι ίσως το μόνο ανταγωνιστικό μειονέκτημα της επιχείρησης. Και την αδυναμία αυτή έρχεται να θεραπεύσει το κέντρο (hub) που δημιουργήθηκε στη Βερόνα της Ιταλίας.

Ο δεύτερος άξονας ανάπτυξης θεωρείται η διεύρυνση της συμμετοχής της εταιρείας στην κυκλική οικονομία. Ήδη το 50% της αξιοποιούμενης πρώτης ύλης (μόλυβδος) προέρχεται από ανακύκλωση και στόχος είναι η διεύρυνσή της κατά 50%. Περίπου 20.000 τόνοι μολύβδου ετησίως ανακτώνται από παλιές μπαταρίες όταν η συνολική παραγωγική ικανότητα της μονάδας στον Ξάνθη απαιτεί 40.000 τόνους.

Η ανακύκλωση μπαταριών συντελείται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κομοτηνή (πρώην Sunlight Recycling), το οποίο έχει τη δυνατότητα ανακύκλωσης μέχρι 30.000 τόνους μολύβδου. Έτσι η παραγωγική μονάδα στην Kομοτηνή δεν έχει φτάσει ακόμη στο όριο της παραγωγικής της ικανότητας. Η ανακύκλωση του συγκεκριμένου μετάλλου έχει, εκτός από οικονομική σημασία, τεράστια περιβαλλοντική σημασία. Ο μόλυβδος επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον, αλλά εμφανίζει πολύ υψηλό επίπεδο ανακύκλωσης που ξεπερνά το 95% της μάζας του.

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES