Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΧάος στο Ταμείο των μηχανικών

Χάος στο Ταμείο των μηχανικών

Η σύγκρουση μηχανικών και προέδρου έχει φτάσει στα άκρα και είναι χαρακτηριστική η παραίνεση του ΤΕΕ, που αναφέρει ότι η πρώην υπουργός Εργασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είχε αποπέμψει το συγκεκριμένο πρόεδρο από το Ταμείο και διερωτάται «τι κρατάει σήμερα τον κ. Βρούτση και τον διατηρεί στη θέση από την οποία στο παρελθόν είχε αποπεμφθεί».

Οι λόγοι που το ΤΕΕ προχώρησε στην ενέργεια αυτή είναι οι παρακάτω:

1 Χάος με τα ειδοποιητήρια: κατηγορούν τον πρόεδρο ότι αμέλησε να ανανεώσει τη σύμβαση της εταιρείας που εκτυπώνει και αποστέλλει τα ειδοποιητήρια, προκαλώντας χάος και σύγχυση στους μηχανικούς.

Αδιαφόρησε, για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητές του, για την ταλαιπωρία χιλιάδων μηχανικών που αν δεν είναι άνεργοι και καταχρεωμένοι, υποχρεώνονται οι ίδιοι να σταθούν στις ουρές του Ταμείου, για να πληροφορηθούν τι πρέπει να πληρώσουν.

Αδιαφόρησε για τους χιλιάδες μηχανικούς που εργάζονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να παρασταθούν αυτοπροσώπως.

Αδιαφόρησε ώστε να ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, παρ’ ότι η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Κλάδου Μηχανικών έχει ήδη αποφασίσει για παράταση της τυπικής ημερομηνίας 30 Απριλίου έως τις 30 Αυγούστου.

Στα ελεγχόμενα για τη νομιμότητά τους πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ την 11η Μαρτίου 2014, με θέμα: «Ενημέρωση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ για την αποστολή των ειδοποιητηρίων α’ εξαμήνου 2014, μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. Ν3/2014 Απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας» και ενώ η συνεδρίαση διεκόπη, λόγω της αποχώρησης του εκπροσώπου τους, κ. Γαμβρίλη, του κ. Λαζαρόπολου και του κ. Καραπάνου, περιέλαβε τη γραπτή άσκηση αντιρρήσεων της κυβερνητικής επιτρόπου ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του Δ..Σ και ότι θα πρέπει να επιβληθεί η άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στα αυθημερόν επικυρωμένα πρακτικά της συνεδρίασης την 11η Μαρτίου 2014 ο κ. Σελλιανάκης περιλαμβάνει τις απόψεις της κυβερνητικής επιτρόπου που κατατέθηκαν 7 ημέρες αργότερα στο πρωτόκολλο του Ταμείου, στις 18 Μαρτίου 2014.

Στη συνέχεια προκάλεσε την αποστολή επιστολής από τον υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, για άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού κράτησε στο συρτάρι του για αρκετές ημέρες την άσκηση αντιρρήσεων της κυβερνητικής επιτρόπου. Στόχος του: η ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και η άμεση επιβολή των αυξήσεων.

2 Διοικητική παρεκτροπή: ο κ. Σελλιανάκης σε έγγραφο συνεχίζει διά της παράκαμψης τόσο της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του Κλάδου Μηχανικών του ΕΤΑΑ όσο και του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να προχωρεί τη διαδικασία των κατασχέσεων με τη βοήθεια εγνωσμένων υπηρεσιακών παραγόντων αντί μηχανικών. Το έγγραφο ακολουθείται από κατάλογο 100 φυσικών προσώπων, χωρίς να κοινοποιείται καν στη Δ.Ε. του Ταμείου.

3 Εξουσιαστικός τσαμπουκάς ενάντια στους εξαθλιωμένους ασφαλισμένους: ο κ. Σελλιανάκης, επικαλούμενος το φόρτο εργασίας των υπηρεσιών, εκδίδει Υπουργική Απόφαση η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο κοινού στα γραφεία των κεντρικών υπηρεσιών του ΕΤΑΑ κάθε Πέμπτη (ΦΕΚ 1013/Β/23.4.2014), προκειμένου οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΤΑΑ να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας, με στόχο τη μείωση των εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών (αυξημένες αιτήσεις συνταξιοδότησης, αναγνώρισης πλασματικών ετών, ρύθμισης οφειλών, πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε παρόχους και ασφαλισμένους κ.λπ.).

Ομως, οι κεντρικές υπηρεσίες δεν ασχολούνται με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, την αναγνώριση πλασματικών ετών, τη ρύθμιση οφειλών, τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε παρόχους και ασφαλισμένους κ.λπ.

Ταυτόχρονα, κατασκευάζει αυθαίρετη σιδερένια κατασκευή και διπλή σιδερένια είσοδο, ώστε να απαγορεύει στους μηχανικούς και τους εκπροσώπους τους να εκφράσουν τις απόψεις τους στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.

Στα μέσα της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής για τη μη εφαρμογή της με αριθ. Φ10043/7852/365/ 16.4.2014 απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στην αίτηση αναφέρεται ότι θα αναζητηθούν πιθανές ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων του Ταμείου και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ

Πηγή:enet.gr

RELATED ARTICLES