Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΧατζηδάκης – θεσμοί συζητούν το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.

Χατζηδάκης – θεσμοί συζητούν το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα η ΔΕΗ. To ΥΠΕΝ ετοιμάζει ρύθμιση για επιστροφή των ΥΚΩ. Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η νέα σύμβαση με την Qualco

Σήμερα αναμένεται να γίνει τελικά η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη με τα ανώτατα στελέχη των θεσμών. Πρώτο θέμα στην ατζέντα το ζήτημα της ΔΕΗ και το περίφημο «σχέδιο διάσωσης». Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να έχει το ΟΚ του κουαρτέτου στις βασικές του κατευθύνσεις. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο θα ανακοινωθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αφού έχει πάρει την έγκριση των δανειστών. Άλλωστε, όπως επεσήμανε χθες ο υπουργός στην ομιλία τους στο συνέδριο του Economist το πιο επείγον θέμα της ενεργειακής ατζέντας του ΥΠΕΝ είναι η ΔΕΗ. 

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Ανδριώτης έκανε έκκληση στην κυβέρνηση «να στηρίξει το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται ΔΕΗ» και την κάλεσε να εξετάσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει η διοίκηση της ΔΕΗ στον κ. Χατζηδάκη.

Πρόταση για νέο διαγωνισμό

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μία από αυτές, η οποία προτείνει – με δεδομένο ότι έχει τεθεί θέμα μοιράσματος του ρίσκου από ενδιαφερόμενους επενδυτές – να πωληθεί το 51% των λιγνιτικών μονάδων, μαζί με το management, με την προοπτική εξαγοράς και του υπολοίπου 49%. Μια τέτοια λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έλυνε τις εκκρεμότητες με την Κομισιόν και θα έδινε τη δυνατότητα στην εγχώρια ενεργοβόρα βιομηχανία να επιλύσει το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους.

Αναφερόμενος στην προοπτική πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, η διοίκηση της επιχείρησης, όπως σημείωσε ο κ. Αδριώτης, θεωρεί ότι θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου, «ήδη επιχειρηματικοί όμιλοι μοιράζουν τα νερά σε Αώο, Πουρνάρι και Νέστο».

Σχετικά με την καταστροφολογία που επαναλαμβάνεται τελευταία για τη ΔΕΗ, ο κ. Ανδριώτης ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στις λειτουργικές ζημιές του β’ εξαμήνου του 2018 λόγω της εκτόξευσης των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). των δημοπρασιών ενέργειας (τύπου ΝΟΜΕ) και του περιορισμού του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά. Ο κ. Αδριώτης υποστήριξε ότι οι αιτίες των προβλημάτων είναι εξωγενείς.

Λύση μόνο με αναπροσαρμογή των τιμολογίων

Ως προς τα τιμολόγια ρεύματος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι κατανοεί ότι τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η παρούσα δεν θέλουν να μετακυλιστεί το κόστος στους καταναλωτές. «Αν είχε γίνει αυτό στο τέλος του 2018, θα επέτρεπε να εξασφαλίσουμε ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους», τόνισε, σημειώνοντας ότι το ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο μετατρέπεται και σε πρόβλημα ολόκληρης της αγοράς αφορά στην αύξηση του κόστους (λόγω της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων CO2 και του φυσικού αερίου), η οποία δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η τιτλοποίηση και η εντατικοποίηση αναζήτησης οφειλών τελικών πελατών δεν μπορούν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος».

Κάνοντας μία πρόβλεψη για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, ανέφερε ότι βάσει ενός στρατηγικού σχεδιασμού, το 2022 τα λειτουργικά κέρδη μπορεί να ξεπερνούν το 1 δισεκ. ευρώ,  υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει τα περιουσιακά στοιχεία της και ότι θα την αφήσουν να λειτουργήσει ως επιχείρηση χωρίς τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους.

Επιστροφή των περίπου 200 εκατ. των ΥΚΩ

Όσον αφορά στην ανάκτηση περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), κονδύλι οφειλόμενο στη ΔΕΗ από το 2011, που αν και είχε δρομολογηθεί η καταβολή του, δεν πρόλαβε να νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στελέχη του ΥΠΕΝ, στο περιθώριο του συνεδρίου, ανέφεραν ότι ετοιμάζεται η σχετική ρύθμιση. Ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση αν η κάλυψή τους θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα επιβαρύνει τα τιμολόγια ρεύματος και τελικά τους καταναλωτές. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ διεκδικεί 350 εκατ. ευρώ για τα ΥΚΩ του 2011.

Χατζηδάκης: Επείγον να κλείσει η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Με διπλωματικό τρόπο, ο κ. Χατζηδάκης, μέσω της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, έστειλε μήνυμα στην κυπριακή πλευρά για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.  Μιλώντας για τον τερματισμό της ηλεκτροδοτικής απομόνωσης των νησιών και πρωτίστως της Κρήτης, ανέφερε ότι στηρίζει τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αττική, η οποία καθυστερεί λόγω εμπλοκών με την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Εuroasia Interconnector, που είναι φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική. «Θα συζητήσουμε και με τον κ. Λακκοτρύπη (σ.σ. υπουργός Ενέργειας της Κύπρου), το έχουμε πει και άλλοτε. Προφανώς θα θέλαμε υποθαλάσσια σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αναφέρθηκα στον EastMed (σ.σ. αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας) και λόγω των θεμάτων της ενεργειακής επάρκειας στην Κρήτη αλλά επειδή είμαι και Κρητικός έχω και μια ευαισθησία. Για εμάς είναι επείγον θέμα να κλείσει το ζήτημα Κρήτη- Αθήνα. Και υπάρχει τρόπος να γίνουν όλα μαζί, αλλά θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη, από πολλές πλευρές, να προχωρήσει αυτό το project», είπε ο υπουργός.

Εγκρίνεται σήμερα νέα σύμβαση με την Qualco για ληξηπρόθεσμες οφειλές

Πάντως αύριο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ η νέα σύμβαση με την Qualco  για τη διαχείριση νέου πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση.  Έτσι, η εταιρεία, η οποία είναι επικεφαλής κοινοπραξίας, θα συνεχίσει την είσπραξη χρεών. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 μήνες και η αμοιβή της εταιρείας θα συναρτάται από τις οφειλές που θα ανακτήσει. Για 125 εκατ. ευρώ από ενεργούς πελάτες θα αμειφθεί με 8% (δηλαδή 10 εκατ. ευρώ), για ποσό 25 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» (στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους από τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους) με οφειλή έως 2.000 ευρώ θα αμειφθεί με 12% (δηλαδή 3 εκατ.) και για ποσό 20 εκατ. ευρώ από «τελικούς πελάτες» με οφειλή άνω των 2.000 ευρώ θα αμειφθεί με 10% (δηλαδή 2 εκατ.).

Η Qualco, στο πλαίσιο της πρώτης σύμβασης, έφερε στα ταμεία της ΔΕΗ περί τα  300 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εξασφάλισε άλλα 50 εκατομμύρια με διακανονισμούς.

Για τους τελικούς πελάτες,  η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει, σε πρώτη φάση, την αποστολή εξώδικων ώστε στη συνέχεια, σε συνεργασία με νομικά γραφεία να κινήσει όλες τις διαδικασίες.  Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2,7 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων οφειλών, το 1,05 δισ. ευρώ αφορά 890.000 τελικούς πελάτες.

Άλλα περίπου 400 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν μέσω των τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως ανέφερε χθες, στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ.Μανόλης Παναγιωτάκης, οι υπογραφές με τα ενδιαφερόμενα funds αναμένεται να πέσουν εντός του Αυγούστου.

Τράτσα Μάχη

tovima.gr

RELATED ARTICLES