Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΧιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υπόσχεται η πράσινη ενέργεια

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υπόσχεται η πράσινη ενέργεια

save energyΕκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κόσμο αναμένεται να δημιουργήσει η πλήρης εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων ως πηγή ενέργειας έως το 2050, προς όφελος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική όσον αφορά το κόστος, όπως υπογραμμίζει πρόσφατη έκθεση της Greenpeace.

«Η επένδυση που χρειάζεται» για να επιτύχουμε τη χρήση κατά 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «υπερκαλύπτεται από τις μελλοντικές οικονομίες», όπως επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση στο έγγραφο αυτό που συντάχθηκε από κοινού με το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο που φέρει τον τίτλο «Energy (R)Evolution 2015 – 100% renewable energy for all» (100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για όλους).

Το σχέδιο «Energy (R)Evolution» προβλέπει την εγκατάλειψη το ταχύτερο δυνατό του άνθρακα, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας για να επιτύχουμε μια κατά 100% χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2050. Η μετάβαση αυτή απαιτεί επενδύσεις περίπου 1.400 δισ. ευρώ ετησίως ως εκείνη τη χρονιά, υπολογίζεται από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Οι βιομηχανίες αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχουν ωριμάσει και είναι ανταγωνιστικές σε αυτήν του άνθρακα όσον αφορά το κόστος. Είναι πιθανό εξάλλου ότι θα ξεπεράσουν τη βιομηχανία άνθρακα σε όρους απασχόλησης και παροχής ενέργειας την ερχόμενη δεκαετία», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης, ο Σβεν Τέσκε της Greenpeace.

Περίπου το 80% της ενέργειας που παράγεται στον κόσμο προέρχεται σήμερα από τα ορυκτά καύσιμα, υπενθυμίζεται στην έκθεση.

Βραχυπρόθεσμα οι τεχνολογίες που χρειάζονται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας «αυξάνουν ελαφρά το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος», επισημαίνουν οι συντάκτες, οι οποίοι σπεύδουν ωστόσο να υπογραμμίσουν ότι «σε μερικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, το σχέδιο Energy (R)Evolution είναι οικονομικό ήδη από την αρχή του και πιο οικονομικό από τις συμβατικές πηγές ενέργειας ως το 2020».

Επίσης, προσθέτουν ότι με την προβλεπόμενη αύξηση της τιμής των συμβατικών πηγών ενέργειας (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λπ.), το κόστος των ανανεώσιμων «θα είναι οικονομικά ευνοϊκό σε όλες τις περιοχές του κόσμου ως το 2030», υπογραμμίζεται από τους συντάκτες της έκθεσης.

Επιπροσθέτως το πέρασμα στη χρήση κατά 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, επισημαίνουν.

Για παράδειγμα, ως το 2030 ο τομέας της ηλιακής ενέργειας «θα μπορεί να απασχολεί τόσους όσοι απασχολούνται σήμερα στη βιομηχανία άνθρακα, περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια».

Σύμφωνα με την έκθεση, και πάλι ως το 2030, ο αριθμός «των θέσεων εργασίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας θα δεκαπλασιαστεί, περνώντας από τις 700.000 που είναι σήμερα σε περισσότερες από 7,8 εκατομμύρια -δηλαδή στις διπλάσιες από αυτές των βιομηχανιών φυσικού αερίου και πετρελαίου μαζί».

Η συμφωνία που θα επιτευχθεί στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα στο τέλος της χρονιάς «θα πρέπει να προσφέρει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την κατάργηση του άνθρακα, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως τα μέσα του αιώνα, για να επιτευχθεί ο στόχος για τη χρήση κατά 100% των ανανεώσιμων πηγών, με ενέργεια στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι», επισημαίνει στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε ο Κούμι Νάιντου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace International.

H κατάσταση στην Ελλάδα

Με την ενεργειακή φτώχεια να αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ύφεσης -6 στα 10 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας- είναι πλέον καιρός η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το σπουδαιότερο και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο της περιουσιακό στοιχείο: τον Ήλιο.

Σύμφωνα με τη Greenpeace, ορμώμενη από τη ραγδαία πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών, μία νέα νομοθεσία επιτρέπει στους Έλληνες πολίτες να παράγουν φθηνά ηλιακή ενέργεια για δική τους κατανάλωση, αντί να την πωλούν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι, παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες της, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην ηλιακή ενέργεια σε σχέση με τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη. Το τεράστιο αναξιοποίητο ηλιακό δυναμικό είναι ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και για να δοθεί το έναυσμα για την οικονομική ανάπτυξη.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παράγουν τη δική τους ενέργεια με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αυτά που δαπανούν για να την αγοράζουν από το δίκτυο και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Καθώς αναμένεται το κόστος παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον, υπάρχει η δυνατότητα για την Ελλάδα να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ από πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων – χρήματα που θα παραμείνουν στη χώρα και θα δαπανηθούν στους πιο σημαντικούς τομείς: βιώσιμες επενδύσεις, πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας, συντάξεις και τόνωση της ευημερίας.

Πού θα μπορούσε, λοιπόν, η Ελλάδα να βρει τους πόρους για την πρωτοβουλία αυτή; Επί του παρόντος, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την επιδότηση των εισαγωγών πετρελαίου για την παροχή ενέργειας σε πολλά νησιά της χώρας. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα και είναι ισοδύναμο με τις νέες προτεινόμενες περικοπές στις συντάξεις -βάσει της νέας συμφωνίας με τους δανειστές- από τον εθνικό προϋπολογισμό του 2015.

Αυτή η επιβάρυνση πρόκειται να αυξηθεί, καθώς έχουν προγραμματιστεί ακόμη περισσότερες επενδύσεις για ενέργεια που σχετίζεται με το πετρέλαιο για τα νησιά. Εάν επιλέγονται αυτά τα ρυπογόνα και ακριβά έργα αντί για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και βελτιώσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οι Έλληνες καταναλωτές θα συνεχίσουν να πετούν τα χρήματα τους για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η εξέλιξη δεν θα στερήσει μόνο πόρους από την οικονομία, αλλά θα θέσει επίσης σε κίνδυνο τις πιθανότητες ανάκαμψης.

Ηλιακή οικονομία

Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στα νησιά της Ελλάδας που εξαρτώνται από το πετρέλαιο θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και της ρύπανσης και θα εξοικονομήσει χρήματα για τους Έλληνες καταναλωτές της ηπειρωτικής χώρας. Κυρίως, θα αποτελέσει ένα παράδειγμα μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής που έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εκστρατεία αποσκοπεί στο να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία πλήρης μετάβασης της Ελλάδας στην ηλιακή οικονομία.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο, ως ένα βήμα που αντιμετωπίζει τη λιτότητα και παρέχει ένα καλύτερο μέλλον. Η ηλιακή οικονομία στην Ελλάδα θα ήταν ένα βήμα που θα βοηθούσε τη χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με τους δικούς της όρους. Και ένα βήμα που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη ηλιόλουστη περιοχή της Μεσογείου.

Για την Ελλάδα, η ανεκμετάλλευτη ηλιακή ενέργεια συνεπάγεται ανεκμετάλλευτη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: imerisia.gr/Του Κοσμά Ζακυνθινού

RELATED ARTICLES