Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΧωρίς τις μονάδες αερίου δεν αντέχει το σύστημα

Χωρίς τις μονάδες αερίου δεν αντέχει το σύστημα

φυσικο αεριοΑπό πέρυσι το καλοκαίρι όταν αποφασίστηκαν οι πρώτες αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού (κατάργηση του κανόνα του 30%, σταδιακή κατάργηση του ΜΑΜΚ και τροποποιήσεις στα ΑΔΙ), είναι αλήθεια ότι δημιουργήθηκε μία μάλλον αρνητική συγκυρία για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο: περιορίστηκαν σημαντικά τα έσοδά τους και εφόσον εισακούγονταν κάποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις, υπήρχε κίνδυνος ακόμη και για τη βιωσιμότητά τους.

Το αρνητικό αυτό κλίμα ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν καθώς – όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις θεσμικών φορέων στο ενεργειακό συνέδριο προ ημερών – η σημασία και ο ρόλος των μονάδων αερίου, δε φαίνεται πλέον να αμφισβητείται. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν βοηθησει δύο πρόσφατες εξελίξεις:

1) Πέρυσι το καλοκαίρι, προτού εφαρμοστούν οι αλλαγές στους προσωρινούς μηχανισμούς της χονδρεμπορικής αγοράς, είχε υποστηριχθεί από τη ΔΕΗ ότι μέρος της ζήτησης μπορεί να καλυφθεί από τις λιγνιτικές μονάδες, φτάνοντας σε ετήσια λιγνιτική παραγωγή 27 GWh. Στην πράξη όμως η πρόβλεψη αυτή δεν επιβεβαιώθηκε αφού για διάφορους λόγους (κυρίως τεχνικά προβλήματα των μονάδων και περιορισμοί των ορυχείων) οι λιγνίτες δεν ξεπέρασαν τις 24GWh και η ζήτηση καλύφθηκε είτε από μονάδες αερίου της ΔΕΗ ή από εισαγωγές.

2) Έχουν συντελεστεί σοβαρές αλλαγές στη δομή της ζήτησης καθώς έχουν μετατοπιστεί οι αιχμές της ζήτησης σε ώρες εκτός της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών. Επίσης παρατηρούνται σημαντικές αυξομειώσεις στη ζήτηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την ίδια ημέρα, πάλι εξαιτίας των φωτοβολταϊκών. Οι νέες αυτές ανάγκες του συστήματος μπορούν να καλυφθούν μόνο με ευέλικτες μονάδες δηλαδή με υδροηλεκτρικά και φυσικά αέρια. Ωστόσο τα υδροηλεκτρικά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υδραυλικότητα του έτους, οπότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι μονάδες αερίου είναι αναγκαίες.

Ένας ακόμη παράγοντας αισιοδοξίας πάντως για τις μονάδες αερίου είναι το γεγονός ότι φαίνεται πως σταδιακά οδηγούμαστε σε σταδιακή αποκατάσταση των πληρωμών.  Ήδη για το θέμα παρατηρείται μια μικρή βελτίωση ενώ πρόσφατη δικαστική απόφαση (ΣτΕ) υπαγορεύει στη ΔΕΗ να δώσει στο ΛΑΓΗΕ ένα ποσό της τάξης των 48 εκατ. ευρώ που αφορούν στο δίκαιο επιμερισμό σε όλη την αγορά των οφειλών που κληρονομήθηκαν από τις εταιρείες Energa &Hellas Power. Με τα χρήματα αυτά αλλά και με τη ρευστότητα που αναμένεται να εισρεύσει στην αγορά μετά και την επιτυχημένη έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές και την αναχρηματοδότηση των δανείων της, εκτιμάται βάσιμα ότι οι πληρωμές θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τα τέλη του έτους, αρχές του 2015.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:www.capital.gr

RELATED ARTICLES