Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΨηφιακή πρόσβαση στο Κτηματολόγιο για να σταματήσουν οι ουρές

Ψηφιακή πρόσβαση στο Κτηματολόγιο για να σταματήσουν οι ουρές

Λύσεις στα έντονα προβλήματα λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Πάτρας και στις δυσκολίες συναλλαγής με το κοινό δρομολογούνται μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταξύ του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Στύλιου, του γενικού διευθυντή της Ελληνικό Κτηματολόγιο και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των ζητημάτων που έθεσαν με επιτακτικό τρόπο το προηγούμενο διάστημα οι κλάδοι των δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών και βγήκαν στην επιφάνεια με οξύ τρόπο, μετά τη συγχώνευση του Υποθηκοφυλακείου με το Κτηματολόγιο Γραφείο Πατρών.

Οπως πληροφορείται η «Π», ο υφυπουργός κ. Στύλιος, δεσμεύθηκε ότι από την επόμενη εβδομάδα, οι επαγγελματίες που συναλλάσσονται με το Κτηματολογικό Γραφείο Πάτρας, θα μπορούν μετά από σχετική πιστοποίηση, να κάνουν έλεγχο εγγράφων και τίτλων ιδιοκτησίας, από το γραφείο τους, μέσω υπολογιστή, χωρίς κόστος.

Επίσης, εξήγγειλε ότι άμεσα θα καταθέσει σχετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων και την πληρωμή της διαδικασίας ψηφιακά, από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους.

Οπως τόνισε στην «Π» ο διευθυντής του Κτηματολογικού Γραφείου Πάτρας Λευτέρης Τσιρώνης, πρόκειται για εξαγγελίες που αν υλοποιηθούν, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποσυμφόρηση της υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί σήμερα με το μισό ανθρώπινο δυναμικό, εν μέσω πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι στο Κτηματολόγιο επικρατεί καθημερινά συνωστισμός και κλίμα δυσφορίας, με πολλούς δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές να περιμένουν για ώρα στο πεζοδρόμιο, αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος άνω των 4 ατόμων τη φορά.

Ενας ακόμα λόγος που επιδεινώνει την κατάσταση, είναι η απόφαση της πλειοψηφίας των έμπειρων υπαλλήλων του πρώην Υποθηκοφυλακείου, να παραμείνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τη συγχώνευση με το Κτηματολόγιο. Ετσι, η νέα υπηρεσία που προέκυψε, έμεινε με λιγότερους από τους μισούς υπαλλήλους, εκ των οποίων, πολλοί απουσιάζουν με άδεια ειδικού σκοπού.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ

Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Πατρών Ιωάννα Μπονέλη, επισήμανε στην «Π», ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο υφυπουργός κ. Στύλιος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα λύσουν το βασικό πρόβλημα, που είναι η υποστελέχωση του Κτηματολογίου και η έλλειψη ψηφιοποίησης του αρχείου του Υποθηκοφυλακείου. Μάλιστα, τόνισε ότι η χρονική συγκυρία της ενοποίησης ήταν λάθος, καθώς, από την διακοπή λειτουργίας των δύο υπηρεσιών, είχε ήδη συσσωρευθεί μεγάλος όγκος εγγράφων, με αποτέλεσμα να επέλθει το έμφραγμα στη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Πάτρας σήμερα. Επιπλέον, σημείωσε πως η ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και ότι, εξετάζονται πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων.

Και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας δήλωσε στην «Π» ότι επισήμανε όλα αυτά τα προβλήματα στον κ. Στύλιο. Οπως είπε, ο σύλλογος είναι έτοιμος από το καλοκαίρι, για τον ψηφιακό έλεγχο και υποβολή εγγράφων στο Κτηματολόγιο, αλλά, λύση στις ατελείωτες ουρές, δεν θα δοθεί μόνο με αυτό τον τρόπο. Και αυτός, στάθηκε στην έλλειψη προσωπικού και στην απουσία ψηφιοποιημένου αρχείου του Υποθηκοφυλακείου και ενοποίησής του με το Κτηματολόγιο.

 

pelop.gr

RELATED ARTICLES